Pátek, 29. března 2024

V rybníce na Domažlicku uhynulo 2500 ryb, příčina se vyšetřuje

V rybníce na Domažlicku uhynulo 2500 ryb, příčina se vyšetřuje

Asi 2500 kusů ryb uhynulo v rybníce u Luženic na Domažlicku. Na místo se dostavili specialisté z laboratoře, kteří odebrali vzorky. Zatím není jasné, proč ryby uhynuly. ČTK to řekl operační důstojník hasičů. Událost byla nahlášena kolem 15:00, na místo se dostavil porybný, hasiči i policie.
"Už to máme sesbíráno, jde asi o 2500 kusů, váhově to zatím nevíme," uvedl operační důstojník. Mezi uhynulými kusy jsou kapři, ale i další druhy. Příčinou ekologické havárie by mohly být splavené chemikálie z polí nebo také nedostatek kyslíku ve vodě a podobně.
V regionu nejde v poslední době o první případ. Stovky uhynulých ryb objevili například vodáci 2. července na šestikilometrovém úseku řeky Berounky u tábořiště poblíž mostu v Dolanech. Podle Karla Makoně z plzeňské záchranné stanice živočichů byl příčinou kyslíkový deficit v úseku řeky. "Způsobily ho přívalové deště, které vyplavily kanály na okraji Plzně," uvedl Makoň. Do řeky se údajně dostalo velké množství živin a řasy a trávy začaly při samočištění konzumovat kyslík. Ryby se začaly dusit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů