Pátek, 19. dubna 2024

Brno chce podpořit stavbu ekologických bytových domů

Brno chce podpořit stavbu ekologických bytových domů

Brněnská radnice chce přispět k tomu, aby se v regionu začaly stavět ekologické bytové domy. Radní souhlasili s tím, že se město jako partner bude účastnit projektování jednoho z nich. Pilotní bytový dům by měl fungovat jako energeticky pasivní, takže by neměl žádnou energii potřebovat zvnějšku. Měl by ji sám vyprodukovat nebo ušetřit. V Německu se vžil pro takové objekty název sluneční dům. Projekt by partneři měli zaplatit z evropské dotace, když ji získají, bude hotový na jaře 2012, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Martin Ander (SZ).
Město nebude do projektu vkládat žádné peníze. Na projektu by kromě něj mělo spolupracovat brněnské Sdružení pro ekobydlení a vídeňská univerzita přírodních zdrojů. Pokud se záměr zdaří, město bude moci podle zpracovaného projektu stavět. Také ho bude moci nabídnout dalším samosprávám v regionu.

Podle Andera je žádoucí, aby se energeticky úsporná architektura v kraji rozvíjela. "Jižní Morava má v této oblasti obrovský potenciál, i podmínky slunečního svitu jsou tady z ČR nejlepší ze všech krajů," dodal.

Navržený bytový dům by měl vyhovovat i trendu flexibilního bydlení. Projekt by měl umožňovat, aby se prostým posouváním příček upravila velikost bytů i tvar dispozice, jak si budou přát budoucí obyvatelé. Pasivní bytový dům navrhnou architekti a projektanti jako třípodlažní, nejnižší podlaží má ubíhat do svahu. Uvnitř by mělo být šest, maximálně osm bytů.

Podle náměstka jsou i v Brně vhodné lokality pro stavby takových domů. Zmínil například jižní svah nad ulicí Petra Křivky v Novém Lískovci. Je vhodná i proto, že tam s bytovou výstavbou počítá územní plán.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů