Čtvrtek, 28. března 2024

Voda z bazénů do potoků a řek nepatří

Trutnovsko - Rybáři v regionu jsou znepokojeni klesajícím počtem ryb v potocích i řece Úpě.

Voda z bazénů do potoků a řek nepatří

Jistě si všichni pamatujeme nedávnou dobu, kdy se v naších potocích a řece Úpě prohánělo nesčetné množství ryb, ale už tomu tak bohužel není," upozornil předseda místní organizace Českého rybářského svazu v Úpici Martin Kult a dodal: "Na vině nejsou jen predátoři, které se po dohodě s úřady daří částečně eliminovat, ale i samotní občané."

Rybáři vyzývají k odpovědnosti

Průtok vody, zejména v letních měsících, je velmi nízký. "Jakékoliv znečištění ohrožuje kvalitu vody. Jde nejen o skladování nebezpečných věcí na březích toku, které se při dešti, nebo větší vodě splavují do ústí potoků a řeky, ale například i o vypouštění nebezpečných roztoků a jiných látek," vysvětlil Kult.

Rybáři také varují před dalším nešvarem, který se hojně rozmáhá. "Nebezpečným jevem posledních let je v období nízkého průtoku vypouštění zahradních bazénů, které obsahují chemikálie a především teplou vodu, do řeky či potoků. Ta pak odebírá kyslík rybám, které ve velmi krátké době uhynou," varoval předseda rybářů.

Lidé by si měli podle něj uvědomit, že stačí, když vodu z bazénů vypustí na zahradu. Přes půdu se totiž filtruje a do potoka se dostane v menším množství a částečně upravená. Rybářský svaz proto vyzývá občany, aby co možná nejvíce zamezili negativním aktivitám a umožnili tak rybářům najít příčiny úhynu ryb. "Cílem naší výzvy je především vrátit život do vod a tím alespoň částečně udržet faunu a flóru, která tu od nepaměti byla," dodal Martin Kult.

Zdroj:Krkonošský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů