Pátek, 29. března 2024

Ve dvou rybnících v Jivjanech na Domažlicku hynou stovky ryb

Ve dvou rybnících v Jivjanech na Domažlicku hynou stovky ryb

Ve dvou rybnících v Jivjanech na Domažlicku hynou stovky ryb. Příčinou je zřejmě únik trusu z nedaleké velkodrůbežárny ve Velkém Malahově. Dva menší rybníky nad obcí Jivjany mají podle místních černou hladinu a zapáchají. Podle rybářů a hasičů je v nich kritický nedostatek kyslíku a všech zhruba 1500 ryb, převážně kaprů, tak zřejmě nepřežije, řekl ČTK starosta Velkého Malahova Václav Brichzin.

Hasiči zajistili výpustě z drůbežárny i z poškozených rybníků, aby se znečištěná voda nemohla dostat potokem do dalších dvou větších vodních ploch v obci a pod ní, které jsou součástí rybniční kaskády.
Hasiči, rybáři, policie, zástupci obce, odboru životního prostředí v Horšovském Týně i drůbežárny spolupracovali při ekologické havárii celou noc. "Nyní už ke znečištění nedochází. Odbor životního prostředí, inspekce i laboratoř odebraly vzorky a dnes odpoledne se dozvíme, jak velké znečištění je a co konkrétně ho způsobilo," řekl starosta. Podle něj je ale pravděpodobné, že za havárii může slepičí trus, který se dostal meliorací do potoka. Šéf drůbežárny Česká drůbež Petr Červený je s obcí v kontaktu, pomáhá při řešení problému a nabídl rybářům kompenzaci.

"Zavinění je plně na naší straně, všechny škody rybářům nahradíme. Podnikáme veškeré kroky ve spolupráci s nimi, hasiči, odborem životního prostředí a obcí, abychom havárii zmírnili," řekl Červený. Podle něj je částečně ohrožen také třetí rybník v obci Jivjany, kde se firma spolu s hasiči snaží vodu naředit instalací provzdušňovacího zařízení a mletým vápencem by měla zvýšit obsah kyslíku ve vodě. Podle Červeného zřejmě problém zavinila firma, která čistila sklady trusu tlakovou vodou. Většinu trusu jsme vyvezli do bioplynových stanic do Německa, ale zbytky, jež tam zůstaly, se dostaly z požární nádrže do vodoteče, vysvětlil.

Jeden znečištěný rybník je v polích a druhý na hranici Jivjan. "Smrdí jako kanál. Hasiči nám řekli, že už ryby nezachráníme," řekl Petr Štoger, obyvatel Jivjan. Podle něj i starosty čistili pracovníci drůbežárny sklepy haly. Vyplachovali je vodou, která pak spolu s trusem natekla do požární nádrže za halou a odtud do meliorací a následně do potoka.

Podle místních rybářů se mrtvé ryby drží zatím na dně a vyplavou až za dva tři dny. Rybníky patří podle informací obce Klatovskému rybářství, které je pronajímá rybářskému sdružení.
"Ryby nemají kyslík, co vyplave, to sebereme. S vodou se podle odborníků nedá nic dělat, ani ředit," řekl Štoger. Na místo havárie vyjela v sobotu večer jednotka profesionálních hasičů ze Staňkova i pracovníci chemické laboratoře z Třemošné u Plzně. "Zjistili, že je vysoce překročena koncentrace amonných iontů, zřejmě močoviny, a tím došlo k poklesu obsahu kyslíku a k úhynu ryb," řekl operační důstojník krajských hasičů. Podle starosty i Štogera je v rybníce nad obcí zhruba 1000 ryb a ve druhém na hranici Jivjan asi 500, hlavně kaprů, ale také amuři a candáti, jejichž uhynulá těla vyplouvají na hladinu jako první. Obě plochy jsou s dalšími dvěma propojeny, vtéká do nich Dudákovský potok.

"Policie na místě objevila deset uhynulých ryb a věc předala odboru životního prostředí (radnice v Horšovském Týně)," řekla krajská policejní mluvčí Pavla Soukupová. Pokud bude škoda přesahovat 5000 korun a půjde o přečin nebo trestný čin, bude se případem policie dále zabývat.
Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů