Sobota, 20. dubna 2024

Obchodníci Dráb, Pálka a Černý investují 9 miliard

Skupina Česká energie začíná budovat zásobník plynu v Rožné. Rozšiřování skladovacích kapacit chystají i další tuzemské firmy.

Obchodníci Dráb, Pálka a Černý investují 9 miliard

Jednu z největších investic v české energetice startuje dnes v Rožné na Vysočině společnost Gas Storage Česká plynárenská (GSCeP). Firma, kterou vlastní tři čeští podnikatelé - Ladislav Dráb, Eduard Pálka a Marek Černý - začíná ve vytěžených prostorách uranových dolů státního podniku Diamo budovat nový zásobník zemního plynu. Celkové náklady plánuje na devět miliard korun.

"Projekt začneme financovat z vlastních zdrojů, pak zvážíme, zda přibereme nějakého partnera nebo si vezmeme bankovní úvěr," řekl majoritní akcionář České energie Dráb.

Zásobník po dokončení pojme 180 milionů kubíků plynu. Celková skladovací kapacita v Česku se tím zvýší jen o malou část, dnes činí zhruba 3,1 miliardy kubíků. Každé další rozšiřování skladovací kapacity ale usnadňuje obchodování s plynem a zvyšuje odolnost českého trhu proti nečekaným výpadků v jeho dodávkách, takovým, jaká byla například "rusko-ukrajinská plynová krize" z ledna loňského roku.

Podzemní zásobníky u nás dosud vlastní pouze RWE Transgas, Moravské naftové doly ze skupiny KKCG Karla Komárka a nově také SPP Bohemia, dceřiná firma holdingu Slovenský plynárenský priemysel. Tato firma nedávno jeden zásobník, který měla dlouhodobě v pronájmu, převzala od Moravských naftových dolů.

Domácí zásobníky dnes slouží hlavně k tomu, aby se v Česku mohl hromadit plyn v létě, kdy je suroviny na trhu přebytek a je levnější. V zimě pak v zásobnících uskladněný plyn představuje bezpečnostní rezervu, postupně se čerpá. Kromě toho zásobníky slouží vykrývání výkyvů ve spotřebě u zákazníků.

"My v Rožné postavíme zásobník takzvaného rychlého typu," vysvětluje Ladislav Dráb. "Je budován uvnitř žulového masivu, hermeticky zazátkován. Může pracovat s mnohem vyšším tlakem, rychle přecházet z režimu vtláčení plynu do režimu odčerpávání. Tím pádem může velmi rychle a pružně, na denní bázi, reagovat na potřeby uživatelů," vysvětluje Dráb. Česká energie, která patří mezi menší dovozce plynu na český trh, plánuje, že sama využije kapacity zásobníku asi z jedné třetiny, zbytek nabídne dalším obchodníkům. Práce v Rožné začínají více než ročním geologickým průzkumem, celá stavba má být dokončena do šesti let. Projekt by mohl rozhýbat trh práce na Žďársku. "Po celou dobu výstavby předpokládáme 800 až tisíc pracovních míst," řekl Dráb.

Stavět chtějí i další hráči

Poptávka po skladovacích kapacitách plynu u nás je zatím stále silná a investovat do jejich rozšiřování chtějí i další hráči.

Skupina RWE Transgas, která na tyto projekty získala dotaci od Evropské unie ve výši 35 milionů eur (zhruba 900 milionů korun), už zahájila práce na rozšíření svého zásobníku v Třanovicích na Těšínsku, podobné plány má se zásobníkem Tvrdonice. Celkově chce do těchto projektů do roku 2015 investovat 7 miliard korun a její skladovací kapacita stoupne o 625 milionů kubíků na téměř tři miliardy kubíků. "To je zhruba třetina roční spotřeby plynu v Česku," podotýká mluvčí RWE Martin Chalupský.

Vybudovat nový zásobník chtějí také Komárkovy Moravské naftové doly, které by ke spolupráci na projektu rády získaly ruský Gazprom. A podobné plány má i firma Česká naftařská ze skupiny Lama Petra Lamicha, který podobně jako Komárkovy Moravské naftové doly těží v malém množství ropu a zemní plyn na jižní Moravě a kromě toho obchoduje s energetickými komoditami.

Podle náměstka ministra průmyslu Tomáše Hünera se u nás chystají projekty, jež by měly skladovací kapacitu podzemních zásobníků zvýšit ze zhruba 3 miliard kubíků na 4,5 miliardy.

RWE neuspěla

Zájem o prozkoumání uranových dolů v Rožné a budování zásobníku v jejich prostorách, měly kromě České energie i další tuzemské firmy. Prostor, vhodných pro přestavbu na skladování plynu u nás totiž není mnoho. Nejvážnějším zájemcem o spolupráci se státním podnikem Diamo měl RWE Transgas. "Podali jsme žádost na geologický průzkum, byla však zamítnuta ze strany ministerstva životního prostředí," řekl HN Martin Chalupský.

Skupina Česká energie, která byla se svým záměrem úspěšnější, operuje na českém trhu od roku 2002. Začínala obchodem s elektřinou, později i s plynem, jehož dodávky zčásti zajišťuje kontrakty s norským producentem. Celá skupina patří k menším nezávislým obchodníkům v Česku - její loňský obrat dosáhl zhruba jedné miliardy korun, letos by měl obrat překročit 1,1 miliardy. Další dceřiná firma skupiny České energie, společnost České plynovody, plánuje vybudovat plynovod Mozart, který má spojit českou a rakouskou plynárenskou soustavu.


Plyn v číslech

3 miliardy kubíků plynu - zhruba taková je současná skladovací kapacita domácích podzemních zásobníků.

4,5 miliardy kubíků plynu - až na takový objem chtějí zhruba do pěti let zvednout skladovací kapacitu tuzemské plynárenské firmy.

180 milionů kubíků bude schopen uskladnit nový zásobník, který za 9 miliard korun začíná budovat v Rožné na Vysočině firma GSCeP ze skupiny Česká energie.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů