Pátek, 19. dubna 2024

Změna na postu ředitele Státního fondu životního prostředí ČR

Změna na postu ředitele Státního fondu životního prostředí ČR

Ministr Pavel Drobil se včera sešel s ředitelem Státního fondu životního prostředí Petrem Štěpánkem. Po diskuzi o práci a dalším směřování Státního fondu životního prostředí ČR se dohodli na ukončení vzájemné spolupráce ke dni 5. srpna 2010. Ministr Drobil poděkoval panu Petru Štěpánkovi za dosavadní práci.

Ke dni 5. 8. jmenoval ministr do funkce ředitele Státního fondu životního prostředí ČR pana Libora Michálka, který by měl nastartovat novou etapu této instituce a začít práci na dalším rozvoji směrem k "zelené bance". Po ukončení dotačních programů EU by tak SFŽP nadále podporoval projekty pro zlepšování životního prostředí a tím i života a zdraví obyvatel ČR.


CV Libora Michálka :

Narodil se v roce 1968 v Náchodě. Po ukončení gymnázia v Přerově absolvoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci a poté manažerský program na Masarykové univerzitě v Brně.

Pracoval jako makléř na Fondu národního majetku, v dohledu nad kapitálovým trhem na Ministerstvu financí, v Komisi pro cenné papíry jako ředitel odboru kolektivního investování, na stejné pozici byl i v ČNB, ve Světové bance pracoval jako konzultant pro licenční standardy. Na MŽP přichází z postu experta dohledu nad finančním trhem v ČNB.

Libor Michálek se zabýval také publikační a osvětovou činností v oblasti nemovitostních fondů a kolektivního investování. Absolvoval zahraniční studijní pobyty a pracovní stáže v Londýně a Lucemburku. Získal certifikát Optimalizace práce manažera na Úřadu vlády ČR a certifikát Management a technika vedení lidí u firmy Hewlett Packard.

Dosavadní ředitel:

Petr Štěpánek (1972) - absolvoval studium na Technické univerzitě ve Zvolenu a Fakultě architektury STU v Bratislavě. Na SFŽP přišel 30. března 2007 z dozorčí rady společnosti Raven Consulting. Má dlouholeté zkušenosti z řízení a marketingu dotačních projektů. Do června 2006 řídil Economii Online, kde mj. realizoval projekt eDotace.cz a evropský portál Euroskop.cz pro úřad vlády. V roce 2006 byl za Stranu zelených zvolen do zastupitelstva městské části Praha 2.

Obecně o fondu:

  • Státní fond životního prostředí České republiky byl zřízen zákonem 388/1991 Sb. Správcem fondu je ministerstvo životního prostředí, v jeho čele stojí ředitel, kterého jmenuje a odvolává ministr životního prostředí. O poskytování prostředků z fondu rozhoduje ministr, který také jmenuje Radu SFŽP jako svůj poradní orgán.
  • Příjmy fondu jsou tvořeny především z plateb za znečišťování nebo poškozování životního prostředí, z poplatků za odběr podzemních vod, úhrad za vydobyté nerosty, státních dotací či podílů z výnosů daní.
  • Mimoto získává fond od roku 2009 také příjmy z programu Zelená úsporám (GIS), které by měly sloužit na realizaci úsporných opatření v rodinných a bytových domech. Celkem může stát z programu Zelená úsporám přerozdělit víc než 17 miliard korun, které získal prodejem volných kreditů na vypouštění oxidu uhličitého.
  • Za loňský rok byly příjmy fondu 15,9 miliardy korun, celkové výdaje 1,8 miliardy korun.
  • Prostředky fondu lze použít např. na podporu investičních a neinvestičních akcí souvisejících s ochranou a zlepšováním životního prostředí či na podporu výzkumu, výroby a zavádění vhodných technologií v oblasti životního prostředí.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů