Středa, 24. dubna 2024

Uhlí: vládní program se liší od koaliční smlouvy

Martin Kocourek svévolně proškrtal kapitolu o těžbě

Uhlí: vládní program se liší od koaliční smlouvy

Programové prohlášení, které dnes schválila vláda, se v důležité pasáži liší od koaliční smlouvy. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek totiž z odstavce, kde vláda anoncuje novelu horního zákona, vyškrtal konkrétní body, jež se nehodí důlním společnostem.

Koaliční smlouva slibuje novelu horního zákona, která "odstraní možnost vyvlastnění" soukromých domů a pozemků kvůli rozšiřování dolů a "zajistí povinnost poskytnout orgánům státní správy podklady pro odpis bilančních zásob nerostných surovin, zejména uhlí". Důlní společnosti by tedy už nemohly bojkotovat rozhodování státu o jeho majetku, jak to řadu let dělají.

V programovém prohlášení však vláda pouze ohlašuje nic neříkající "novelu horního zákona, která zajistí hospodárné využívání zásob nerostných surovin".

Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA řekl:
"Ministr Kocourek očividně bude hledat každou možnost, jak důlním společnostem ještě pomoci a před nepohodlnou změnou zákona je chránit. Novela horního zákona je velmi důležitá. Pojistí domy a pozemky lidí v obcích, které sousedí s uhelnými doly."

Jan Rovenský z Greenpeace řekl:
"Není to žádná katastrofa, závazky stanovené v koaliční smlouvě samozřejmě i nadále platí. Ale přesto je smutné, že si ostatní členové vlády nevšimli, že jim ministr těžby Kocourek podstrčil takový obecný paskvil, a bez diskuse ho schválili. U ODS to nepřekvapuje, ale čekali jsme, že menší koaliční strany budou své předvolební sliby prosazovat důsledněji."

Tereza Otcovská z litvínovského sdružení Kořeny dodala:
"Chápeme, že ochrana soukromého vlastnictví má pro pana Kocourka menší priorit než zájmy uhlobaronů. Na ministerstvo ostatně přišel z dozorčí rady firmy, která vlastní největší uhelné doly v zemi. Nicméně soukromé vlastnictví je základní pravicovou hodnotou a nedokážeme si proto překvapit, že vláda by v této otázce ustoupila od závazků v koaliční smlouvě."


Kontakt:

Jan Rovenský, Greenpeace, telefon 723 623 238, email jan.rovensky@greenpeace.org
Vojtěch Kotecký, Hnutí DUHA, telefon 604 202 470, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz
Tereza Otcovská, Kořeny, telefon 777 282 539, email oskoreny@email.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů