Úterý, 19. března 2024

Ucpání vrtu se zdařilo, bitva míří ke konci

Bahenní zátka funguje, práce na definitivním zajištění vrtu pokračují. Bílý dům hovoří o bodu obratu, ale viníky bude dál sledovat.

Ucpání vrtu se zdařilo, bitva míří ke konci

Již tři čtvrtiny ropy uniklé z vrtu společnosti BP v Mexickém zálivu z vody zmizely. Černá hmota byla buď zachycena v rámci záchranných a úklidových operací, nebo se přirozeně rozložila. Optimistický údaj uveřejnila americká vláda v den, kdy se BP povedlo ucpat vrt bahnem. Příroda v Mexickém zálivu je tak zřejmě z nejhoršího venku.

Americký prezident Barrack Obama, který v posledních měsících BP tvrdě kritizoval, poslední vývoj ocenil. "Dlouhá bitva o zastavení úniku a zadržení ropy se konečně přiblížila k závěru," prohlásil Obama, aby následně Američany ujistil, že jeho vláda bude dál pokračovat ve snaze přivést viníky nehody k odpovědnosti.

Léčba bahnem zabrala

Hlavní únik ropy se podařilo zastavit před více než čtrnácti dny. Ucpání vrtu hustou hmotou označovanou jako "bahno" je další pojistkou pro případ, že by současný uzávěr nevydržel. Mělo by být také lékem na případné postranní úniky.

O statickou neutralizaci, jak zní odborný termín pro "bahenní" zátku, se BP snažila už krátce po začátku ropné kalamity, ale tehdy neuspěla. Tentokrát se technikům podařilo bahno dopravit více než kilometr a půl dlouhým potrubím na správné místo. Celá operace trvala přes osm hodin.

Sledování změn tlaku ve vrtu včera v ranních hodinách ukázalo, že zátka opravdu brání ropě v pohybu vzhůru a naopak ji zvolna zatlačuje zpět do přírodního rezervoáru.

Ucpání vrtu na ropném poli Macondo považuje BP za významný milník. Ani to není poslední krok. Jistotu, že se únik ropy nebude opakovat, přinese až zabetonování vrtu ve hloubce několika tisíc metrů pode dnem. Někteří odborníci sice už tuto operaci nepovažují za nutnou, ale americká vláda, respektive admirál americké pobřežní stráže Thad Allen, který záchranné práce koordinuje, na ní trvá.

Co se stalo s ropou?

Dobré zprávy obsahuje také nově publikovaná zpráva amerických vědců nazvaná Ropná bilance vrtu BP Deepwater Horizon: Co se stalo s ropou? Plyne z ní, že z celkového objemu uniklého "černého zlata" odhadovaného na 4,9 milionů barelů (780 milionu litrů) ve vodách Mexického zálivu zbyla už jen čtvrtina.

"Odhadujeme, že spalování, sbírání a přímé odčerpávání zajistilo zachycení jedné čtvrtiny ropy uniklé ústím vrtu," uvádí zpráva. Dalších 25 procent se přirozenou cestou rozpustilo či vypařilo a 24 procent se rozptýlilo do malých částeček. To bylo zčásti způsobeno uměle dodanými disperzanty, zčásti přírodními procesy. "Cítíme, že jde o bod obratu," komentovala výsledky studie Obamova poradkyně pro otázky energetiky Carol Brownerová. Přirozené odbourávání ropy je podstatně rychlejší, než s jakým se vědci setkali po katastrofě tankeru Exxon Valdez u aljašských břehů. To je dáno mnohem teplejším klimatem v Mexickém zálivu.

Zpráva o rychlém rozkládání ropy byla uveřejněna krátce před tím, než budou na půdě amerického kongresu experti vypovídat o využití látek rozkládajících ropu. Některé z nich jsou toxické a mohou způsobit víc škody než užitku.


Co se stalo s uniklou ropou


Bahenní zátka - princip a problémy

Co zadržuje ropu?

Husté bahno napumpované do vrtu nyní působí proti unikající ropě tlakem téměř 50 megapascalů. To odpovídá situaci, kdy na jeden centimetr čtvereční působí hmotnost 500 kilogramů.

Zdařil se zákrok?

Tlak ve vrtu pomalu klesá, což svědčí o tom, že bahno zatlačuje ropu zpět do hlubin

Proč první pokus nevyšel?

Stejnou metodou se BP pokoušela vrt ucpat již zhruba měsíc po nehodě. Tentokrát však již byl na ústí vrtu funkční uzávěr, takže hmota tvořící ucpávku nemohla tryskat ven.

Jsou potřeba další opatření?

Vrt bude definitivně neutralizován až další betonovou "zátkou", umístěnou zhruba čtyři kilometry pode dnem. Vrtné soupravy se k cíli dostanou nejdříve 11. srpna. Může se však stát, že 15centimetrové potrubí netrefí.

AUTOR: Luděk Vainert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů