Čtvrtek, 28. března 2024

Lesní požáry ustupují, ale Moskva se stále dusí

České velvyslanectví v Moskvě poslalo o víkendu zpět do vlasti děti diplomatů a dalších zaměstnanců.

Lesní požáry ustupují, ale Moskva se stále dusí

Plocha lesních požárů, které od konce července sužují Rusko, se během víkendu snížila o 3000 hektarů na 190 400 hektarů. Oznámilo to včera ruské ministerstvo pro mimořádné situace. Poprvé za dva týdny se podařilo situaci s požáry lesů a rašelinišť v okolí metropole stabilizovat. Stále jich ale v moskevském okolí zuří 49 včetně 14 na rašeliništích.

"Za uplynulých 24 hodin množství uhašených požárů převýšilo nově vzniklé," uvedl náčelník krizového centra ministerstva Vladimir Stěpanov. Příznivě se podle něj vyvíjí i situace v dalších regionech včetně Povolží.

České velvyslanectví v Moskvě se kvůli hustému smogu rozhodlo evakuovat manželky a děti diplomatů a dalších zaměstnanců. Celkem se včera do Česka vrátilo šest osob, sedmá by měla dorazit dnes.

V Moskvě je místy vidět jen na 200 metrů. Je cítit štiplavý zápach, který přiměl hodně obyvatel metropole nosit přes obličej hygienickou roušku. Metropolitní úřady otevřely v nemocnicích a vládních budovách 123 klimatizovaných center, kde se mohou dusící se Moskvané i návštěvníci nadechnout čistého vzduchu.

"Zdá se, že život ve městě ustal," konstatovala televize Rossija 24. Smog se podle předpovědi rozptýlí až ve středu, koncentrace znečišťujících plynů v ovzduší jako kysličník uhelnatý podle úřadů více než třikrát přesahuje maximální přípustné hodnoty.

Nebývalá vedra, která hlavní město sužují už od půli června, si spolu se smogem vybírají daň v podobě vyšší úmrtnosti, i když oficiální údaje nejsou dostupné.

Stanice Echo Moskvy včera citovala z internetového deníku moskevského lékaře, podle něhož márnice v jeho nemocnici nestačí pojmout zesnulé a mrtvoly se skladují ve sklepě nastojato. Za den totiž na klinice zemřelo 65 pacientů, zatímco běžně tam denně umírá okolo osmi pacientů. Rádio dodalo, že doktoři prý mají pod hrozbou propuštění zakázáno uvádět jako diagnózu teplotní šok a přehřátí organismu.

Aktuální zpravodajství z ruska včetně fotografií a videa najdete na www.zahranicni.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů