Čtvrtek, 18. dubna 2024

Katastrofa už přišla na 15 miliard dolarů

Největší ruská automobilka AvtoVaz, která kvůli vedru už několik týdnů stojí, obnoví výrobu nejdřív za dva týdny.

Katastrofa už přišla na 15 miliard dolarů

Ztráty, které ruskému hospodářství během necelého měsíce způsobilo sucho a jím "vyprovokované" ničivé požáry, dosahují až 15 miliard dolarů. Takový je první předběžný odhad, který včera v Moskvě zveřejnila britská banka HSBC.

Zmíněná suma ale zahrnuje jenom přímé ztráty, tedy například hodnotu zničené úrody. Přírodní katastrofa, jedna z nejhorších v novodobých dějinách Evropy, ale bude mít mnohem závažnější dlouhodobé důsledky. Ty jsou spojeny především se zničeným životním prostředím. A takové škody nikdo nikdy nespočítá, napsal včera ruský list Kommersant.

Polovina odhadovaných ztrát připadá na zemědělství, vytvářející asi čtyři procenta ruského HDP. "Škody, které utrpělo, se nyní jeví jako mnohem závažnější, než se předpokládalo," konstatuje Alexander Morozov, hlavní ekonom HSBC pro Rusko a další státy SNS.

Agrární experti se obávají, že ruská produkce pšenice letos ve srovnání s loňskem klesne až o třetinu na zhruba 40 milionů tun. Vláda už její vývoz zakázala (zatím do konce letošního roku), aby jí byl dostatek pro domácí spotřebu. Ale i tak sílí v Rusku obavy z velkého zdražování potravin. Vláda už má připraven seznam "sociálně citlivých položek", jejichž ceny je připravena regulovat. Chce totiž udržet průměrnou míru inflace do sedmi procent.

"Vzhledem k situaci na trhu s obilím je ale tento cíl ohrožen," říká Arkadij Sločevskij, šéf Obilnářské unie.

Kvůli úmornému vedru výrazně klesla produktivita práce v průmyslu i dalších odvětvích.

Největší ruská automobilka AvtoVaz už několik týdnů kvůli úmornému vedru stojí a výrobní linky hodlá spustit nejdříve 23. srpna. Produkci výrazně omezila také továrna Volkswagenu v Kaluze u Moskvy, kde se mimo jiné vyrábějí octavie.

Toxický smog, způsobený kouřem z hořících rašelinišť, odradil v jedenáctimilionové Moskvě spoustu lidí od nákupů či návštěvy restaurací a veřejných podniků.

Průmyslové, obchodní a další firmy čekají menší zisky, což se také projeví na nižších příjmech federálního rozpočtu. První letmé odhady se zmiňují o "několika miliardách rublů", přičemž celkové výdaje plánované na letošní rok dosahují přibližně deseti bilionů rublů (asi 6,3 bilionu korun).

"Sucho a požáry neznamenají pro vládní finance žádné drama. Mnohem větší dopad bude mít chystané zvýšení důchodů o 25 - 30 procent," sdělil agentuře Reuters Maxim Oreškin z moskevské pobočky Credit Agricole.

AUTOR: Václav Lavička
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů