Čtvrtek, 28. března 2024

Model pro výstavbu pasivního domu

Během března až května putoval MESH, mobilní energeticky úsporný dům od společnosti BASF, po České republice, Rakousku, Slovensku, Polsku, Dánsku, Holandsku, Belgii, Velké Británii, Francii, Švýcarsku a Itálii. Má být jakýmsi vzorem pro výstavbu pasivních objektů.

Model pro výstavbu pasivního domu

Projekt MESH byl spuštěn na začátku roku 2009 z iniciativy společnosti BASF a jejích pěti partnerů: architektů z firmy r-m-p (Mannheim), výrobce dveří a oken Ludwig Häußler (Speyer), výrobce domácí techniky Nilan Deutschland (Rödental), firmy Lohr Element (Gemünden) a také výrobce dřevěněných komponentů inholz (Mannheim).

Stavba s pevnou dřevěnou konstrukcí a podlahovou plochou 24 m2, která v roce 2009 objela Německo, byla doplněna o další energeticky účinné konstrukční prvky s produkty BASF a systémovými řešeními zákazníků: od zvukové izolace až po energeticky úsporná plastová okna.

Hlavním aspektem tohoto pasivního domu je zateplení s inovovanými izolacemi společnosti BASF - Neoporem (EPS: expandovatelný polystyren), který je určený především na izolaci fasád, a deskami BASF z tvrdé pěny extrudovaného polystyrenu (XPS) Styrodur C, které jsou využívány pro hydrofobní tepelnou izolaci, např. do podlahy, plochých střech a na obvodové stěny.

VHODNÉ KONSTRUKČNÍ PRVKY

MESH, který byl postavený jako pasivní dům s kompletním zateplením a bezespárovým vzduchotěsným povrchem, slouží jako model pro návrh a výstavbu pasivního domu s lehce aplikovatelnou zvukovou a tepelnou izolací, energeticky úspornými okny a inteligentní klimatizací. Vedle kontaktního systému vnější izolace tvořené Neoporem a součástí bednicí konstrukce na bázi Styroduru C od firmy Lohr Element nabízí MESH také nové konstrukční prvky vhodné pro pasivní domy:

> dekorativní pohlcovače zvuku z pěny Basotect(r) společnosti BASF, která je lehká a snadno se s ní pracuje, kromě toho odolává vznícení;

> solární kolektory od výrobce vytápěcích soustav Viessman, Allendorf s termální izolací Basotect. Tento materiál vykazuje výborné izolační vlastnosti i při vysokých teplotách a pozitivně ovlivňuje výměnu vzduchu v kolektoru při různých klimatických podmínkách;

> energeticky účinné profily oken energeto(r) výrobce okenních systémů Aluplast, Karlsruhe. V okenních systémech s třemi vrstvami skla, které se řídí kritérii budoucí normy EnEV 2012, se využívají různé produkty společnosti BASF: dva ploché pásy z technického plastu Ultradur(r) High Speed (PBT: polybutylentereftalát) jsou extrudované do profilu okna a nahrazují dosud běžné, tepelně vodivé kovové výztuže v konstrukci okenních křídel; zabraňuje se tak vzniku tepelných mostů a okna jsou o 20 procent lehčí. Na povrchu okenního profilu omezuje vrstva fólie od firmy Hornschuch, v které jsou zapracované pigmenty společnosti BASF Lumogen(r), Sicopal(r) a Sicotan(r), působení tepla a vytváří třpytivé barvy, zároveň zajišťuje vysokou životnost povrchu. S těmito technologiemi dosahují okna energeto o 20 procent lepších tepelně izolačních vlastností než standardní plastová okna s ocelovým vyztužením;

> Isokorb(r) XT od firmy Schöck, Baden-Baden, s izolačním jádrem z Neoporu: podle výrobců je tento tepelně izolační element prvním a dosud jediným spojujícím prvkem pro samonosné stavební komponenty, který Institut pro pasivní domy v Darmstadtu certifikoval jako tzv. vhodný pro pasivní domy.

HOSPODÁRNOST A OCHRANA KLIMATU

Pasivní dům si vystačí bez běžného vytápění a klimatizace, v létě však zůstává chladný, v zimě zase udržuje teplo. Je nejen energeticky úsporný, ale má i prokazatelně lepší vnitřní mikroklima než běžné domy. Současné směrnice EU vidí normu pro budovy s téměř nulovou spotřebou energie ("Nearly Zero Energy Buildings") jako budoucí energetický standard pro všechny novostavby. Typickými prvky pro tento způsob výstavby jsou celistvý zaizolovaný obal budovy a zařízení nuceného větrání a rekuperace tepla. Spotřeba energie je nízká: Pasivní dům má podle definice Institutu pro pasivní dům v Darmstadtu spotřebu tepla na vytápění 15 kWh na metr čtvereční za rok, což odpovídá množství 1,5 litru topného oleje. Celková potřeba primární energie na vyprodukování zbytkového tepla, přípravu teplé vody a spotřebu elektřiny musí zůstat pod úrovní 120 kWh na metr čtvereční za rok.

Více informací najdete na www.mesh.basf.com.

VE JMÉNU INOVACÍ

Společnost BASF vyvíjí nové technologie s potenciálem hledání odpovědí na globální problémy, jako je změna klimatu, potřeba vyšší energetické efektivnosti a vyšší mobility.

Je etablovaná také v České republice (BASF Czech spol. s.r.o.) jako dceřiná společnost BASF SE. Z Prahy a jiných závodů je distribuován celý sortiment inovativních a vysoce hodnotných výrobků celé skupiny. Další informace jsou uvedeny na internetové stránce www.basf.cz.

mesh
Mobilní energeticky úsporný dům MESH od společnosti BASF

AUTOR: Karolina Vaittinen

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů