Čtvrtek, 28. března 2024

Tunel století, nebo spása? Boj o alternativní energii trvá

Pro miliardáře a majitele gigantu Agrofert Andreje Babiše je solární byznys v Česku bezmála "tunelem století", pro šéfa Plzeňské teplárenské Tomáše Drápelu je "podvodem století" celý takzvaný zelený byznys.

Tunel století, nebo spása? Boj o alternativní energii trvá

Přesto je získávání energie nebo paliv ze slunce, vody, větru a dalších obnovitelných zdrojů podnikáním, které se dál rozvíjí. Vždyť sám Babiš lobboval, aby měla odbyt jeho továrna na výrobu bionafty, a Drápela letos zprovoznil největší kotel na biomasu v zemi.

I nová vláda hodlá zelený byznys podporovat. Klíčové jsou přitom dva body: zaprvé vyvarovat se fatálních přehmatů, jako bylo stanovení příliš vysokých výkupních cen solární energie. Vždyť šéf ČEZ Martin Roman odhadl částku na podporu slunečních elektráren v příštích dvaceti letech na neuvěřitelný jeden bilion korun.

Nikdo přitom za tohle selhání nenese zodpovědnost. Neúměrně vysoké ceny solární energie stanovil Energetický regulační úřad, jehož šéf Josef Fiřt nyní paradoxně ještě povýšil - míří na prestižní post náměstka ministra průmyslu a obchodu pro energetiku...

Nejlepší metodou, jak se úletů vyvarovat, je pokud možno omezit podpory. Poučit se přitom můžeme jednak za našimi hranicemi (například Němci podporu fotovoltaice zvládli omnoho lépe) nebo i z vlastních chyb. Například domácí výrobci biopaliv měli mít nejprve speciální licence a daňové úlevy. Po korupčním skandálu se však ukázalo, že k prosazení biopaliv stačí zákonem určit výšku jejich povinného podílu při přimíchávání do fosilních paliv bez státních zásahů do cen.

Zabránit selháním při určování kolik dotací a na co má zelený byznys dostat, však představuje jen jeden z úkolů nové vládní garnitury. Podstatnější je určit strategii, která Česku umožní pokud možno smysluplně dosáhnout cíle, který si ČR vytyčila v rámci Evropské unie - totiž podílu 13,5 procenta obnovitelných zdrojů elektřiny v roce 2020 (dnes podíl zelené elektřiny na celkové spotřebě činí necelých 7 procent). Nejde ale jen o pouhé dosažení stanoveného podílu - podstatné jsou i náklady a přínosy, které to bude znamenat.

Vytvoření strategie musí brát v úvahu jak otázku ekologickou, tak ekonomickou. Přitom i ta první bývá v případě obnovitelných zdrojů diskutabilní. Některé analýzy například ukazují, že pěstování speciálních plodin pro biomasu může zatěžovat životní prostředí víc, než je zdrávo. Do ekonomické rozvahy je naopak nutné vedle případných dotací započítat také přínos, který má konkrétní zdroj obnovitelné energie pro zaměstnanost.

Z těchto předpokladů je zřejmé, že podporu si nejspíš zaslouží zdroje typu biomasy a bioplynu, neboť právě biomasa přináší, na rozdíl od fotovoltaiky nebo větrných elektráren, mnohem víc pracovních příležitostí. Výhodou je i to, že zdrojem je buď přímo odpad, nebo produkt, který se dočasným odpadem stane při přebytku na trhu (to někdy platí třeba pro spalování obilí). Odpad se tak stává vlastně podobným zdrojem, jako je vítr nebo slunce - je v podstatě "zadarmo".

V této souvislosti je proto dobrou zprávou, že vláda včera plánované jednání o Národním akčním plánu pro energii z obnovitelných zdrojů odložila. "Solární průšvih" vyzývá k tomu, aby plán nebyl ušit horkou jehlou.


Zelená energie

Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v Česku (v MWh, rok 2009, zdroj MPO)

Vodní elektrárny 2 429 620
Biomasa 1 436 848
Bioplyn 425 172
Větrné elektrárny 288 067
Fotovoltaika 88 807
Celkem 4 668 514

Zdroj: ERÚ, CALLA

Podíl zelené energie na celkové spotřebě elektřiny v Česku: 6,81 %

AUTOR: Martin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů