Pátek, 29. března 2024

PPF žádá ÚOHS, aby zrušil její vyloučení z ekotendru

PPF žádá ÚOHS, aby zrušil její vyloučení z ekotendru

Konsorcium vedené PPF Advisory požádalo antimonopolní úřad, aby zrušil jeho vyloučení z obřího tendru na likvidaci ekologických škod. Předseda úřadu Petr Rafaj potvrdil, že ÚOHS návrh PPF obdržel a bude se jím zabývat.

Na úřad se PPF obrací už podruhé. V prvním případě sdružení loni v říjnu vyhověl a vrátil jej do hry o stomiliardovou zakázku. Ministerstvo financí sdružení vyloučilo podruhé letos v červenci. V tendru zůstali tři uchazeči - Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services.

O vyloučení sdružení PPF ze soutěže rozhodl ještě ministr Eduard Janota. Ministerstvo obdrželo několik podnětů od uchazečů, kteří upozornili na pochybnosti ohledně kvalifikace sdružení, jimiž se v minulém řízení ÚOHS nezabýval. Ministerstvo postupně prověřilo ve stejných aspektech všechny uchazeče, kteří se kvalifikovali do druhého kola soutěže. Kromě PPF je měli podle ministerstva všichni v pořádku.

Konsorcium firem PPF Advisory, Ecosoil Sud, AVE a Dekonta tvrdí, že splňuje ministerstvem vypsané kvalifikační předpoklady. "O návrat do soutěže budeme usilovat všemi dostupnými právními prostředky. V podání k ÚOHS jasně dokládáme, že odborná komise i poradci ministerstva financí poskytli ministrovi k rozhodování zavádějící a účelově interpretovaná fakta," uvedl mluvčí PPF Alexej Bechtin. Firma tvrdí, že pokud bude moci nahlédnout do dataroomu zakázky, předloží nabídku, která bude cenově velmi zajímavá.

Nabídky do výběrového řízení mohou firmy podávat do 7. prosince. Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 115 miliard. Kritici soutěže tvrdí, že je tendr předražený.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů