Středa, 24. dubna 2024

Lesní požáry zasáhly oblasti zamořené z Černobylu

Lesní požáry zasáhly oblasti zamořené z Černobylu

Moskva - Ruské úřady poprvé oficiálně připustily, že lesní požáry v Rusku zasáhly od června i oblasti postižené radioaktivním spadem po havárii v Černobylu v roce 1986.

Správa ruských lesů na svých internetových stránkách už 6. srpna zveřejnila seznam požárů na územích zasažených radioaktivními částicemi. Týká se to plochy téměř 4000 hektarů.

"Podle radiačního monitoringu byly na území Ruské federace znečištěném nestabilními nuklidy podléhajícími radioaktivní přeměně zaregistrovány od letošního června požáry na ploše 3900 hektarů," uvedl úřad.

Upřesnil, že nejvíce byla zasažena Brjanská oblast, kde bylo registrováno 28 požárů na ploše 269 hektarů. Dále to byla Kalužská, Čeljabinská, Kurganská, Tulská, Orlovská a Penzenská oblast.

Povinnost informovat

Všechny státní orgány, pod jejichž pravomoc znečištěná území spadají, jsou o zamoření povinny informovat občany a organizace, jejichž zaměstnanci v zamořených lesích pracují.

Na možnost rozšíření lesních požárů do oblastí spojených se zamořením radioaktivitou z doby černobylské havárie už se znepokojením v minulosti upozornili ruští vědci i ekologové.

Při požáru se mohou radioaktivní částice dostat do ovzduší, varoval například ekolog Nikolaj Šmatkov z ruské odbočky Světového fondu na ochranu přírody (WWF). Ruský ministr pro mimořádné situace Sergej Šojgu už minulý týden na toto nebezpečí upozornil. Pokud oheň do takových oblastí pronikne, může se tu podle Šojgua radioaktivita mimořádně zvýšit.

Rakouský expert Gerhard Wotawa z vídeňského úřadu pro meteorologii a geodynamiku v úterý upozornil, že v Rusku jsou rozsáhlé plochy půdy ozářené kvůli jaderným testům či nehodám. V půdě se prý usadilo radioaktivní cesium, které do sebe s podzemní vodou vtáhly stromy. Tento prvek se uvolňuje při teplotách kolem 700 stupňů Celsia a hrozí tedy, že se začne uvolňovat právě při zuřících ruských požárech.

Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů