Sobota, 20. dubna 2024

Horké téma: přes datová centra firmám utíkají statisíce korun

Tropická vedra, která zasáhla většinu Evropy i dalších kontinentů, trápí nejen lidi, ale stejně tak - a možná i hůře - také počítače, na nichž je naše novodobá civilizace doslova a do písmene životně závislá. Co s tím?

Horké téma: přes datová centra firmám utíkají statisíce korun

V horkém počasí běží naplno nejenom klimatizace, ale firemní elektroměry se roztáčejí na maximum všude tam, kde firmy mají vlastní datová centra s desítkami či stovkami serverů. Nutnost vyššího chlazení v letních teplotách výrazně prodražuje jejich celkový provoz. Firmy však mohou významně srazit náklady za elektrickou energii, pokud vsadí na nové energeticky úsporné technologie. Už v případě střední firmy s patnácti pět let starými servery činí roční úspora jen v položce chlazení a napájení 255 tisíc korun, což je 93 %.

Energie versus ICT

Podle údajů společnosti Uptime Institute pořizovací výdaje na IT rok od roku klesají, zatímco celkové náklady na vlastnictví (TCO) zahrnující mimo jiné položku za energie nezadržitelně stoupají, některé zdroje hovoří až o šestinásobném růstu od roku 2000. Situace nabyla dříve nebývalých rozměrů. "Suma za energii vynaloženou ročně na chlazení a napájení datového centra se může v některých případech blížit hodnotě samotného hardwaru," uvedl Petr Ulvr, obchodní manažer společnosti Intel.

Podle analýzy společnosti Intel pouze za chlazení a napájení běžných pět let starých serverů v počtu patnácti kusů v přepočtu na ceny firemní energie v ČR firma v průměru zaplatí 273 tisíc Kč. Takové množství serverů odpovídá v našich podmínkách například potřebám středně velké obchodní firmy s řádově 250 zaměstnanci. Řešení spočívá v přechodu na nové technologie, které jsou nejen mnohem výkonnější, ale také energeticky úspornější. V uvedené analýze by stejný výpočetní výkon jako patnáct starých serverů dodal jeden nový úsporný, jehož roční spotřeba za napájení a chlazení vyjde na 18 tisíc Kč, pouhých 7 % toho co předtím.

"S tím, jak cena energie poroste, management firem bude muset spotřebu sledovat ještě pozorněji," upozornil Petr Ulvr. "Účty za energii představují vedle výrobních nákladů a mezd třetí nejvyšší položku v podnikovém hospodaření. Navíc v řadě firem je elektřina vnímána jako poněkud neadresná položka, která není přímo spojována s činností IT oddělení, ačkoli se informační technologie mohou na její výši významně podílet. IT lidé se na rozdíl od nákladů spojených s nákupem a servisem informačních technologií nemusí cítit za tento účet nijak zodpovědní, takže nemají motivaci pravidelně investovat do nových a zároveň úspornějších zařízení," dodal Petr Ulvr.

S tímto názorem se shoduje Martin Puš, ředitel společnosti Emerson Network Power, která se vedle dodávek infrastruktury pro ICT zabývá také audity a monitorováním elektrické energie v ICT prostorách českých firem. "Informační technologie jsou ve firmách největším ,žroutem energie, proto musí manažeři mnohem podrobněji analyzovat spotřebu v této oblasti. Stav domácího IT skýtá vzhledem k úsporám nepřeberné možnosti, protože řada serveroven a datacenter má obrovské rezervy především v chlazení či distribuci napájení." Například co se týče distribuce napájení, ve většině firem se Martin Puš a jeho kolegové setkávají se stavem, který připomíná spíše "klubko prodlužovaček" než inteligentní rozvody, umožňující přesně monitorovat spotřeby a zatížení. Celkový potenciál úspor v důsledku využívání nových technologií v datacentrech odhaduje Martin Puš na úrovni až 50 % stávajících provozních nákladů.

Češi jsou nároční - přinejmenším energeticky...

Hlad po elektřině roste a s ním i její cena - v roce 2011 to bude cca o 10 %. Podle analýzy Českého statistického úřadu (viz Česká energetika a některé mýty, ČSÚ, 2009) energetická náročnost české ekonomiky dlouhodobě sice klesá, ale je stále o 40 % vyšší, než činí průměr celé EU. A co víc, pokles náročnosti ve fyzických jednotkách je eliminován rostoucí cenou energie. "Česká ekonomika se sice díky domácím zdrojům vyznačuje relativně nízkou mírou energetické závislosti, avšak její závislost na dovozu energetických zdrojů roste a postupně klesá její aktivní saldo vývozu elektrické energie. Na těchto tendencích mohou alternativní zdroje energie změnit jen relativně málo. Jedno ze dvou hlavních strategických východisek v této situaci proto leží v úsporách energií," uvedl Václav Kupka, analytik útvaru statisticko-ekonomických analýz Českého statistického úřadu.

ICT: minimum emisí, ale důležitá role v jejích snižování

Významnou roli v úsporách energie a omezení skleníkových plynů mohou sehrát informační technologie. Samo odvětví ICT sice podle zprávy společnosti McKinsey (Impact of ICT on Global Emissions, McKinsey, 2008) reprezentuje pouhá 2 % celkových uhlíkových emisí (pro lepší představu současná spotřeba světově provozovaných datových center z hlediska emisí oxidu uhličitého odpovídá emisím z celosvětového provozu letecké dopravy (podle údajů společnosti Emerson), ale jejich implementace může přispět k odhadovanému omezení o 15 % těchto emisí ve všech odvětvích. Společnost Intel vyčíslila dopad očekávaných vylepšení svých mikropocesorů určených pro osobní počítače. "Ačkoli počet osobních počítačů na světě se zvýšil na 2 miliardy, jejich roční spotřeba energie klesne na polovinu. Výpočetní výkon počítačů se přitom současně zvýší sedmnáctkrát," uvedl Evžen Pavlovský, Business Development Manager Intelu pro střední a východní Evropu s odkazem na historické údaje technických param etrů mikroprocesorů Intel, kalkulace vycházející z údajů o dodávkách procesorů a jejich instalacích a spotřebě vztahující se k bázi první miliardy PC a jejich kombinované spotřeby. Výhledy do budoucna jsou propočítávány na očekávaných parametrech spotřeby a dodávek.

Úspory energie prostřednictvím nových technologií jsou celosvětově chápány jako záchrana před stoupající poptávkou elektrické energie. Podle Mezinárodní agentury pro energii (EIA) má do roku 2030 vzrůst poptávka po energii o 60 %. Důvodem je nezadržitelná industrializace zemí "třetího světa", která s sebou nese významný nárůst uhlíkových emisí. Technologie v sobě skrývají potenciál tento nárůst přibrzdit, navíc, jak konstatuje EIA, v současné době představují jediný společný jmenovatel akceptovatelný jak ortodoxními "enviromentalisty" prosazujícími alternativní způsoby výroby energie, tak "skeptiky", kteří význam globálního oteplování zpochybňují.


Modelový příklad - obchodní firma 250 zaměstnanců, 15 serverů 5 let starých:

Pro dosažení stejného výpočetního výkonu lze nahradit stávajících 15 serverů jedním novým - investice se firmě vrátí již za osm měsíců.

Úspora v celkových nákladech na vlastnictví (TCO) dosahuje 1,34 mil Kč, což je 85 %. Příčinou tak krátké návratnosti je významný nárůst výkonu nových serverů.

Roční úspora energie 255 tisíc Kč jen v položce napájení a chlazení.

Vzhledem k tomu, že nové systémy s procesory Intel Xeon neprodukují tolik tepla, takže není třeba je v datacentrech tolik chladit, je energetická úspornost systému vybavených těmito čipy samozřejmostí.

Celkové úspory v oblasti spotřeby elektrické energie tak mohou přesahovat i 90 % "běžné" provozní spotřeby starších systémů.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů