Pátek, 29. března 2024

Podniky si budou moci hlídat svou uhlíkovou stopu

Podniky si budou moci hlídat svou uhlíkovou stopu

Společnosti Epicor Software Corporation a Village Green Global vytvořily strategickou alianci, která má pomoci podnikům lépe čelit zvyšujícímu se tlaku na udržitelnost obchodních praktik a dodržování limitů v oblasti snižování emisí uhlíku a omezit jejich uhlíkovou stopu a související náklady díky vyšší provozní a energetické účinnosti. Hlavním cílem aliance je rozšířit ERP systém Epicor o funkce, jež umožní podnikům identifikovat, analyzovat, auditovat, sledovat, spravovat, vyhodnocovat a vykazovat uhlíkové emise, dopad provozu na životní prostředí a spotřebu energie.

Village Green se specializuje na takzvané podnikové uhlíkové účetnictví, přičemž využívá mezinárodně uznávaný systém analýzy a obchodování s uhlíkovými emisemi. Služby společnosti pomáhají zajistit škálovatelné výkaznictví pro účely uhlíkového účetnictví, které zohledňuje spotřebu elektřiny, vody, zemního plynu, dopravu, odpady a další faktory a pomáhá nacházet způsoby, jak šetřit energii i peníze, a zavádět a dodržovat udržitelné provozní postupy.

"Naším společným cílem je nabídnout firmám řešení uhlíkového účetnictví a pomoci podnikům dosáhnout větší energetické účinnosti, šetřit náklady a zvládat čím dál náročnější požadavky nejrůznějších předpisů týkajících se životního prostředí, jako jsou evropská Směrnice o odpovědnosti za životní prostředí (ELD) či Předpis o omezování, hodnocení a povolování chemických látek (REACH). Mezi ERP systémem společnosti Epicor a našimi nástroji pro uhlíkové účetnictví existuje přirozená synergie. Podniky tak získají komplexní řešení pro rozvoj zelených provozních postupů," řekl Doug Smith, generální ředitel společnosti Village Green Global.

"Progresivně uvažující podniky vítají implementaci účinných mechanismů pro řízení, správu rizik a zajištění shody s předpisy (GRC) jako prostředek k udržení rizika pod kontrolou a zároveň jako prostředek ke zvýšení efektivity a výkonnosti firmy. Efektivní GRC je rozhodující složkou prosazování udržitelných obchodních praktik a zároveň nezbytným předpokladem pro sledování emisí oxidu uhličitého, řízení spotřeby energie či omezení odpadu," řekl Matt Muldoon, viceprezident produktového marketingu společnosti Epicor.

Podle společnosti Gartner budou příští tři roky důležitým obdobím pro regulaci, stanovení formálních standardů a podnikové poradenství týkající se otázek udržitelného rozvoje, změny klimatu a energetické účinnosti. Hodně z toho bude mít přímý nebo nepřímý dopad na odvětví IT průmyslu a využívání IT v organizacích.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů