Čtvrtek, 18. dubna 2024

Celníci: ČR je zajímavým odbytištěm pro pašeráky vzácných zvířat

Celníci: ČR je zajímavým odbytištěm pro pašeráky vzácných zvířat

Česká republika se řadí mezi zajímavá odbytiště pro pašeráky vzácných zvířat a rostlin. Poptávka po unikátech přírody v ČR stále roste, sdělila ČTK Zuzana Hrubá z Generálního ředitelství cel. Organizované skupiny pašeráků nejčastěji obchodují s papoušky, želvami, hady a ještěrkami.

Úmluvu o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES) však podle Hrubé porušují často i turisté, kteří si vozí z dovolených mořské suvenýry - korály a zévy, což jsou jedny z ohrožených mušlí. "Například za dva roky 2008 a 2009 celní správa zadržela 559 kusů různých chráněných druhů korálů, ulit a zév a 659 kusů rostlin," dodala Hrubá. V poštovních zásilkách, zasílaných často na objednávku příjemce, pak často celníci objevují různé orchideje, kaktusy a opět korály, ulity a zévy.

Počet poštovních zásilek, ve kterých celníci najdou nelegálně dovážené vzácné rostliny i živočichy, se v posledních letech podle Hrubé zvyšuje. Celníci je například odhalují i díky tipům od svých zahraničních kolegů. "Na poště i na letištích je využívána rentgenová technika," dodala Hrubá. Do vyhledávání exemplářů CITES jsou nasazeni i speciálně vycvičení služební psi. Na letištích pak celníci namátkově kontrolují zavazadla.

Celníci často spolupracují i s Českou inspekcí životního prostředí (ČIŽP). Podle inspektorky Pavly Říhové je v ČR několik pašeráckých skupin, které se zabývají obchody se vzácnými papoušky. "Většinou je to širší rodina nebo přátelé, kteří mají image důvěryhodných chovatelů," sdělila Říhová.

Pašeráci vzácné opeřence nejčastěji dostanou do republiky ještě jako vajíčka. Pašují je na svém těle, které je i zahřívá. Díky tomu neprochladnou. Jejich původ zlegalizují například tím, že nafotí líhnutí a vydávají vylíhlé papoušky za svůj odchov. Další variantou legalizace zvířete je podle Říhové trik, při němž mláďata dostanou doklady už mrtvého zvířete.

Zabavená zvířata končí v záchranných centrech CITES. Kde se centra nacházejí, celníci ani inspekce životního prostředí nechtějí zveřejnit, aby se do nich nikdo nevloupal. Po vyřízení všech formalit kolem legalizování původu vzácných zvířat končí v záchranných chovech zoologických zahrad či u chovatelů, kteří si je mohou odkoupit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů