Sobota, 20. dubna 2024

Voda na Floridě je po ropné havárii čistá, vzkázal Obama a ponořil se

Voda na Floridě je po ropné havárii čistá, vzkázal Obama a ponořil se

Americký prezident a jeho dcera se koupali u pobřeží Floridy. Obama tím poukázal na to, že turisté se nemusejí obávat následků úniku ropy do Mexického zálivu.

Americký prezident Barack Obama se s dcerou Sashou v sobotu koupal v moři u pobřeží Floridy - v oblasti postižené ropnou katastrofou. Vlastním příkladem se tak pokusil Američanům ukázat, že region zasažený rozsáhlým únikem ropy z poškozeného vrtu z Mexickém zálivu je pro turisty bezpečný.

Podle stanice CNN tak novináři dostali odpověď na to, zda se Obama ve vodě zálivu vůbec smočí. Mají však k dispozici jen oficiální fotografii, na níž je prezidenta i dceru vidět ponořené až po hlavy ve vodě.

Prezident se vykoupal dřív, než původně slíbil. "Myslím, že se vykoupáme zítra (v neděli). Právě jsem řekl Edovi (mluvčímu Gibbsovi), že vám, chlapci, nedám šanci zabrat mne bez košile. Budete si pak ze mě dělat legraci jako minule. Byl jsem na titulní stránce, všichni to komentovali...," řekl Obama v sobotu v žertu stanici CNN. Už o pár hodin později ale Bílý dům zveřejnil snímek usmívajícího se Obamy se Sashou po hlavu ve vodě u pláže u Panama City.

Ve své poznámce pro CNN prezident narážel na prezidentskou kampaň v roce 2008, kdy si svlékl košili a nechal se vyfotografovat jenom v šortkách. Snímek pak obletěl titulní stránky světového bulváru.

"Přeji si, aby šel Obama do vody a ukázal, že je čistá"

Mnohým, koho znepokojuje stav pobřeží u Floridy po ropné havárii, ale mnohem víc než na korektních prezidentových fotografiích záleží na tom, aby jeho floridský víkend přinesl kýžený výsledek. "Určitě si přeji, aby sundal triko, šel do vody a ukázal, že je už čistá a bezpečná," řekl profesor z univerzity v Miami Stephen Leatherman, který sestavuje seznam nejlepších pláží v USA. Podle něj je pláž v Panama City mezi desítkou nejlepších a Obama má jedinečnou příležitost dokázat, že břehy Mexického zálivu jsou navzdory ohromné katastrofě stále dobré místo pro podnikání v cestovním ruchu.

"Je tam písek bílý jako lilie a upřímně řečeno, tam se ropa ani nedostala. To místo zůstalo ušetřeno. Neznám lepší symbol, než je prezident jdoucí příkladem," řekl profesor.

Obama je v oblasti na páté návštěvě od dubnové havárie vrtu petrochemické společnosti BP v Mexickém zálivu, po které do moře unikla téměř miliarda litrů ropy. Návštěvou na Floridě chtějí Obama s rodinou povzbudit Američany, aby pomohli obnovit zasaženou část země.

Obama přijel do města Panama City v době, kdy je Bílý dům kritizován za to, že se prezident neřídí tím, co doporučuje ostatním Američanům - strávit dovolenou na jihu a pomoci mu tak k obnově.

V sobotním projevu v Panama City Američanům žijícím v regionu přislíbil, že i když ropa už neuniká, americká vláda je neopustí, dokud nebude oblast kompletně vyčištěna. "Jsem zde, abych vám řekl, že naše práce neskončila a neodejdeme, dokud neskončí," řekl Obama na stanici pobřežní stráže v Panama City.

Obama se sešel s guvernérem Floridy

Vláda chce obnovit místní ekonomiku, svázanou s mořem a ochromenou ropným únikem. Prezident se v sobotu setkal s floridským guvernérem Charliem Cristem a bývalým guvernérem Mississippi Rayem Mabusem, jehož Obama pověřil vypracováním dlouhodobého plánu obnovy postižených oblastí Mexického zálivu. V kraji závislém na příjmech z cestovního ruchu se sešel také s místními podnikateli.

I když je tam ropou zasaženo jenom 16 ze 180 pláží, zástupci tohoto odvětví tvrdí, že se turisté, ovlivnění snímky ropy pokrývající mořskou hladinu i pobřeží, vyhýbají celému kraji. Vedení amerického svazu cestovních kanceláří chce, aby firma BP zaplatila 500 milionů dolarů za kampaň, jež přivede návštěvníky zpět.

Pláže podél pobřeží jsou bezpečné a otevřené k podnikání

"Chci také zdůraznit, že v důsledku snahy o odstranění (ropy) jsou pláže podél pobřeží (Mexického) zálivu čisté, bezpečné a otevřené pro podnikání," řekl Obama podle agentury Reuters.

Ropnou katastrofu způsobila dubnová havárie ropné plošiny. Nyní je vrt provizorně překryt a zaplněn, ale výplň nestačí a musí se pokračovat v odlehčovacím vrtu, který umožní ten havarovaný definitivně zabezpečit.

Do pondělka nebo úterka však budou pokračovat další testy, jejichž výsledky teprve ukážou, kdy započít s definitivním dokončením a napojením odlehčovacího vrtu. Tato procedura pak může trvat dalších 96 hodin. Podle AP to v sobotu uvedl zmocněnec americké vlády pro likvidaci ropné havárie Thad Allen.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů