Pátek, 19. dubna 2024

Přírodní památka Bouřidla

Přírodní památka Bouřidla

Kam a jak jedeme?

Bouřidla (GPS 49°29´41,59´´ s. š., 13°39´24,88´´ v. d.) je přírodní památka ev. č. 1348, lokalita Čmelíny v okrese Plzeň-jih, která se nachází na vrcholu kopce Hrby (518 m.n.m) a svazích krátkého horského hřbetu táhnoucího se severně od obce Čmelíny a spadající do Planické vrchoviny. Památka je přístupná pro polní cestě místy zpevněné asfaltem z obce Čmelíny, přibližně jeden kilometr od návsi obce. Pro dosažení je nutné se dát proti proudu potoku protékající kolem místní kapličky a přitom jít po pravém břehu (z pohledu proti proudu). Následně se vjede na konci vesnice do lesa, po levé straně je několik luk a po pravé nás po chvíli upozorní cedule, že jsme dosáhli přírodní památky. V tomto místě se i silnice rozdvojuje, jedna část vede stále pod kopcem a druhá do kopce, takže se tu dá snadno auto otočit či ponechat. My jsme k památce dojeli přímo autem bez větších problémů. Taktéž obcí Čmelíny prochází cyklostezka číslo 31, takže se určitě vyplatí udělat si odbočku a dojet se na památku podívat.


Za čím jedeme?

Přírodní památka Bouřidla je zajímavý bohatým výskytem jalovce obecného, který zde volně roste na amfibolicko-biotitické žule v okolních lesích převážně na západních svazích lesa. Předpokládá se, že v oblasti památky vyrůstá až okolo tisíců jedinců různé velikosti a stáří. Jedná se dnes o dřevinu, která není v českých lesech příliš hojná a zde působí její přítomnost v tak velkém počtu skutečně velice zajímavě.


Jak a kde jsme se najedli a ubytovali?

Měli jsme svačinu sebou, ale nakoupit a najíst se dá buď v blízkém Nepomuku nebo v Kasejovicích, obě města leží na hlavním dopravním tahu.


Co se nejvíce líbilo a co naopak ne?

Památka leží mimo obvyklé turistické cíle, takže nehrozí potkání dalších turistů. Za pozornost stojí rozdílná skladba lesa, na kterou nejsme již příliš zvyklí díky růstu jalovců. Poblíž se nachází taktéž přírodní park Pod Štědrým, který je vhodný na dlouhodobější rekreaci.


Ostatní informace

Památka je volně dostupná, bez poplatků. Vhodná k celoroční návštěvě.

www.turistika.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů