Čtvrtek, 18. dubna 2024

Přírodní pohroma naruší dovolenou? Cestovka náklady uhradí

Přírodní pohroma naruší dovolenou? Cestovka náklady uhradí

Cestovní kanceláře jsou povinné bezplatně zajistit klientům ubytování, dopravu a další služby v případech, kdy zájezd ovlivní takzvaná vyšší moc, například přírodní pohroma. Vyplývá to ze společného stanoviska, které vydala ministerstva pro místní rozvoj a průmyslu a obchodu.

Prohlášení se týká například případů, kdy si klienti musejí neplánovaně prodloužit pobyt. Taková situace nastala na jaře, když byl kvůli sopečnému popelu zastaven na několik dní letecký provoz nad Evropou.

V takových případech musí CK podle českých úřadů zajistit dopravu zpět, nemusí přitom ale využít stejný dopravní prostředek. Pokud ale "cestovka" zařídí levnější dopravu, musí klientovi proplatit rozdíl, v případě využití dražšího prostředku ale náklady navíc nesmí klientům naúčtovat.

"Není-li možné zajistit náhradní dopravu v původně stanoveném dni odjezdu, potom je cestovní kancelář povinna bezplatně poskytnout náhradní ubytování a stravování až do doby, než zajistí náhradní dopravu zpět," píše se v prohlášení.

Stanovisko se týká i případů, kdy kvůli vyšší moci není možné poskytnout velkou část služeb sjednaných v cestovní smlouvě. Cestovní kancelář potom musí na své náklady zajistit, aby zájezd mohl pokračovat. Například rekreanty přestěhuje jinam, kde živly nehrozí. Pokud ale klient takové opatření nepřijme, musí ho "cestovka" dopravit domů a vrátit příslušnou částku.

Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury je výklad práv klientů v Evropě nejednotný a jediný výklad může dát Evropský soudní dvůr. "Rozhodnutí ministerstva respektujeme, ale čekáme na právní výklad soudu," říká Okamura.

Podle něj se nyní na úrovni Evropské unie chystá přehodnocení některých nařízení, aby například dlouhá uzavírka nebe nemohla vést ke krachům leteckých společností kvůli vysokým nákladům za uvízlé klienty.

www.tyden.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů