Pátek, 19. dubna 2024

Lék z Valašska - Vincentka

Lék z Valašska - Vincentka

Přírodní zdroj léčivé minerální uhličité vody Vincentka(R) vyvěrá ve zřídelní struktuře lázní Luhačovic, na severozápadním podhůří Bílých Karpat, v klimaticky velmi příhodném prostředí na okraji rozsáhlých lesních komplexů, v nadmořské výšce 256 m.

Luhačovické uhličité minerální vody jsou vázány na paleogenní flyšový komplex. Zvrásnění sedimentární flyšové formace do výrazného antiklinálního pásma umožnilo uchování původních mořských synsedimentárních vod v luhačovickém pískovcovém souvrství, odkud jsou v důsledku hydraulických vlivů prostých podzemních vod zóny aktivní vodní výměny pozvolna vytlačovány k povrchu zemskému.

Vzájemným mísením původních reliktivních mořských vod, prostých podzemních vod a juvenilního oxidu uhličitého se formuje přírodní léčivá minerální voda Vincentka(R).

Vincentka(R) je ojedinělá přírodní léčivá minerální voda, velmi silně mineralizovaná, jódová, uhličitá minerální voda hydrogenuhličitano-chlorido-sodného typu, se zvýšeným obsahem fluoridů a kyseliny borité. Léčivá minerální voda Vincentka(R) se svým osmotickým tlakem 634,7 kPa velmi blíží osmolaritě lidské krve, intracelulárních tekutin, tedy vnitřnímu prostředí člověka. Při pití je proto dobře snášena i ve větším množství, nevyvolává dyskonfort v zažívacím traktu a nepůsobí nepříjemně na sliznicích dýchacích cest, je-li použita k inhalaci jako aerosol. Dobrá snášenlivost a léčebný efekt souvisí s koncentrací, ale i vzájemným poměrem hlavních kationtů minerální vody, kdy na buněčných membránách nevznikají velké koncentrační gradienty. Naopak vysoký koncentrační gradient pro chloridové ionty intracelulárně a bikarbonátů extracelulárně usnadňuje difusi jodidových iontů z minerální vody do tkání. Na sliznicích se tak zvyšuje obsah sekrečního IgA v hlenu. Vápenaté kationty z minerální vody vstupují do kaskády imunologických reakcí probíhajících v povrchových vrstvách sliznice. Bikarbonáty ztekucují vazký hlen a usnadňují tak expektoraci.
Při pitné kůře se uplatňuje stejně jako při inhalaci osmolarita minerální vody a téměř fyziologická koncentrace natria a kalia.
Hlavní význam bikarbonátu a kyseliny borité je pufrační. Vápenatým kationtům vstřebaným s litiovými kationty je přisuzován stimulační účinek na produkci inzulinu.

Plnění minerální vody do lahví, jejichž vzhled, materiál a velikost se v průběhu let výrazně měnil, doprovází luhačovické lázeňství od samotného začátku. Od roku 1780 vozili luhačovští občané (vodáci) Vincentku až do Vídně, kde šla na odbyt v restauracích, vinárnách a lékárnách. V roce 1820 byla u pramene Vincentky postavena první plnírna a skladiště lahví. Téhož roku se vyvezlo 160 000 ks lahví o obsahu 1,5 l. V letech 1946-1949 při výstavbě nové kolonády lázní Luhačovic se současně vybudovala zcela nová budova plnírny s nejmodernějšími plnícími linkami té doby. V této době již bylo vyrobeno ročně necelých 2 miliony lahví.

První písemná zmínka o existenci luhačovických minerálních vod pochází od fyzika a lékaře Jana Ferdinanda Hertoda z Todtenfeldu. V roce 1669 vydal písemnou zprávu o chemickém složení luhačovické vody, popsal způsob pitné léčby a úspěšné výsledky léčení.
Zprávy o léčivé moci luhačovických vod se roznesly po okolí, a tak v následujících letech začali přijíždět do Luhačovic první hosté.
V té době byla léčba prováděna pouze pitnou kúrou. Léčba přírodními minerálními koupelemi byla zahájena v roce 1790, kdy byly vybudovány první dřevěné koupelny s kabinami.
O vznik lázní se zasloužil šlechtický rod Serényiů. Koncem 18.století zde dal hrabě Vincenc postavit první léčebná a ubytovací zařízení. V první polovině 19.století začal lázně zvelebovat hrabě Jan Serényi, který pojmenoval všechny tehdy známé vody křestními jmény příslušníků rodu.

Malebné lázeňské městečko Luhačovice leží na jižní Moravě, asi 20 km jihovýchodně od Zlína. Rozkládá se v údolí říčky Šťávnice obklopené hustě zalesněnými stráněmi kopců Bílých Karpat. Nadmořskou výškou 250 m patří Luhačovice k místům nížinným, ale značná členitost terénu působí spíše středohorským dojmem.
Luhačovické klima je mírně teplé s poměrně malou oblačností a bohatým slunečním svitem.

Průměrná roční teplota je 10,7 °C, v létě 17,9 °C..

Luhačovice

Dlouholetá tradice lázeňské léčby, založená na využití přírodních léčivých vod, zařadila Lázně Luhačovice mezi známá a vyhledávaná lázeňská místa.

ZDROJ: www.vincentka.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů