Čtvrtek, 28. března 2024

Kompost, to je zahradní směs

Mít s sebou kbelík, tak to po nich seberu," přiznala se žena spěchající do zahrádkářské kolonie s pohledem upřeným k zemi. Na ní se leskly čerstvé koňské "koblížky", o nichž se s mírnou nadsázkou tvrdí, že jsou pro záhony nejlepším hnojivem.

Kompost, to je zahradní směs

Půda se dá ale obohatit mnoha jinými způsoby. Jednou z nich je dotace "humusem" z kompostu. A je to jednodušší, než by se na první pohled zdálo.

Mít vlastní kompost je výhodné hned z několika důvodů. Nejen že se elegantně zbavíte některých druhů organického odpadu, což v některých případech znamená nižší platby za odvoz odpadu, ale zároveň si vyrábíte kvalitní, živinami bohatou prsť. Znamená to, že máte kvalitní hnojivo nejen na záhony, ale i do květináčů některých pokojových květin.

Základem je pestrá směs biologického materiálu od posečené trávy přes kuchyňské zbytky jako slupky z brambor až po kávovou sedlinu či použité čajové pytlíky. Přidat se dají piliny, noviny či papírový karton. Vyhněte se zbytkům masa a kostí, stejně jako časopisům na křídovém papíře, jenž se špatně rozkládá.

Většina textilií obsahuje podíl umělé hmoty, což brzdí rozkladné procesy a komplikuje následné využití kompostu. Určitým nebezpečím je kompostování právě posečených či vytrhaných plevelů, jako je bršlice kozí noha nebo pýr. Není na škodu přidat ze začátku trochu zahradní zeminy. Ta slouží k vázání vody a zároveň je v ní obsažené větší množství mikroorganismů důležitých pro kvalitní zrání kompostu.

Sucho zabíjí

Příjemný je na kompostu fakt, že žije vlastním životem. Bohatým, pestrým a takřka neviditelným. Zahrádkář ví, že se na něm živí obrovské spektrum organismů, houbami počínaje a chvostoskoky či žížalami konče. Proto je potřeba dodržet optimální fyzikální podmínky.

Organismům, které kompost tvoří a vyrábějí, vadí nejen sucho, během něhož se některé životní procesy zpomalují až zastavují, ale i přílišné promokření.

"Správnou vlhkost určíme podle orientační zkoušky. Vezmeme kompost do ruky a mačkáme tak pevně, jak to jde. Při ideální vlhkosti se nesmí mezi prsty objevit voda! Při otevření pěsti musí však materiál zůstat ve formě 'knedlíku,' píše Miroslav Kalina v knize Kompostování a péče o půdu. Kompost, z něhož se práší, nutně volá po zavlažení. Dalším ze znaků příliš suchého povrchu je bílá plíseň. Naopak při dlouhodobém zamokření, jako například při déletrvajících srážkách, hrozí hnití a zápach.

Povrch kompostu rychleji přesychá, proto je vhodné jednou za čas vzít do ruky rýč a obsahem kompostéru výrazně zamíchat. Přeházením dochází k promíchávání různě starých i nestejně velkých částí. Díky provzdušnění se zajistí lepší rozklad organických částí a navíc je okamžitá a jasná kontrola nad tím, jak rychle kompost tleje. Zároveň se přehazováním kompost chladí. V rámci rozkladných procesů vzniká teplo uprostřed tělesa, což některým organismům škodí a v některých případech hrozí až samovznícení. Pokud je ale kompost dobře založený, stačí jeho přehození i jednou za jeden či dva měsíce.

Do sudu

Kompostér je dnes už povětšině plastová, tedy rozkladu odolávající nádoba s provzdušňovacími otvory. Prodávají se v různých velikostech a objemech a většina prodejců dokáže odhadnout, jak velký kompostér je pro vás ideální. Stačí jim sdělit velikost zahrady a co všechno plánujete "proměnit na humus".

Mnohý šikovný zahrádkář si jej dokáže vyrobit z několika tlustších prken. Ideální jsou staré europalety. Berte ale v úvahu, že dřevo časem hnije a občas nastane potřeba některá prkna vyměnit. Při zakládání kompostovacího prostoru přemýšlejte nad místem uložení. Je vhodné mít kompost krytý stříškou nebo stíněný korunou stromů. Neprší tak do něj a zároveň jeho povrch pod přímým sluncem nevysychá.

Zároveň by k němu měl být dobrý přístup, protože prodírat se s hromadami posečené trávy či nemožnost otočit se při přehazování substrátu práci s kompostem zbytečně komplikuje. Vypadá to, že mít vlastní kompost je dáno pouze majitelům zahrad a zahrádek. Ale ani lidé z panelových sídlišť, kteří chtějí mít vlastní kompost pro pokojovky, nejsou odsouzeni k nečinnosti.

Vermikompostéry jsou plastové nádoby na chov žížal, jež díky svým malým rozměrům dají umístit na balkon či využít pro malou zahrádku. Žížaly zpracovávají běžný kuchyňský odpad a zároveň dávají vhodné hnojivo s kvalitami srovnatelnými s humusem. Pokud se rozhodnete pro vermikompostování, podívejte se na web www.veronica.cz, který se zabývá "žížalím kompostováním".

Humus

Jak získat z odpadu živiny
Hlavní zásady správného kompostování

Zásada 1

co do kompostu nepatří
Rozhodně by se vám do něj neměly zamíchat umělé hmoty, sklo, textilie s přídavkem umělých hmot, kosti a skořápky.

Zásada 2

Jak na žížaly
Jsou důležitým půdotvorným živočichem, a tak se vyplatí je po dešti nasbírat a přidat do nového kompostu.

Zásada 3

Když je sucho
Během příliš suchého léta klidně kompost prolijte podle jeho velikosti jedním či několika kbelíky vody.

Zásada 4

Zpracování
Větší kusy, jako jsou větve či papírové krabice, před umístěním do kompostu rozstříhejte/rozřežte na menší části.

Tip na knihu

Informace o kompostování najdete například v knize Miroslava Kaliny s názvem Kompostování a péče o půdu. Návod, jak sestavit kompostér, pak v publikaci Komposty, pařeniště, truhlíky - stavba a konstrukce nebo na webu: www.kompostery.cz.

Miss kompost

MILOŠ KRÁL
architekt zahrad

Jak sestavit kompostér, jak postupovat při jeho zakládání a jak kompost využívat, se dočtete na stránkách www.ekodomov.cz pod záložkami bioodpad a kompostování - separace bioodapdů v rodinném domě. Kromě toho zde najdete i informace o soutěži Miss kompost 2010, kam můžete posílat přihlášky do 31. srpna. Pokud si svého kompostu ceníte a myslíte si, že má šanci na umístění, s přihláškou neváhejte. Vyhlášení soutěže proběhne 12. 9. v rámci Biodožínek v areálu Country Life v Nenačovicích u Berouna.

stačí půl roku
Starost o kompost není náročná a už za půl roku se výsledný produkt dá využít na záhony a do truhlíků jako směs s vysokým obsahem důležitých prvků.

AUTOR: Topi Pigula

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů