Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zelené politice Bruselu padnou od září za oběť 75wattové žárovky

Po roce 2012 bude v EU možné prodávat jen úsporné žárovky. Úsporná žárovka je skoro desetkrát dražší než běžná 75wattová.

Zelené politice Bruselu padnou od září za oběť 75wattové žárovky

Zítra tomu bude přesně rok, co němečtí prodejci hlásili, že zákazníci v hypermarketech berou útokem regály s klasickými žárovkami. Podobné dění tehdy zaznamenali i čeští obchodníci. Důvodem bylo nařízení z Bruselu, které stáhlo z trhu snad nejoblíbenější svítidlo domácností - běžné stowattovky. Teď se scénář opakuje, jen už není tak dramatický. Od září už totiž nebudou v Evropské unii dodávány obchodům žárovky o příkonu 75 wattů a vyšším. V platnost tak vstoupí druhá fáze jednotného unijního přechodu k úsporným žárovkám.

Zastánci bruselské směrnice argumentují tím, že využitím úsporných žárovek lidé ušetří energii a tím i peníze. Celková spotřeba elektřiny v domácnosti by se podle Bruselu mohla snížit o 10 - 15 procent, což představuje úsporu 50 eur ročně (zhruba 1240 korun). V celé EU by se pak mohlo ročně ušetřit až 11 miliard eur.

Obchodníci nicméně mohou pokračovat v doprodeji zásob zboží nakoupeného před 1. zářím. Malobchodníci v Česku i velké řetězce očekávají, že jim zásoby klasických "Edisonových" žárovek nevydrží déle než několik měsíců.

"Odhadujeme, že zásoby doprodáme během tří měsíců," řekla HN zástupkyně řetězce Tesco Stores Eva Karasová. Podle ní zaznamenaly obchody Tesco v posledních týdnech až 30procentní nárůst prodeje 75 W žárovek, zákazníci ale už neskupují zásoby v takové míře, jako tomu bylo loni. "Při ukončení výroby stowattových žárovek vzrostl zájem zákazníků o tento výrobek přibližně o 200 procent," dodala Karasová. Pro srovnání - některé německé hobbymarkety ve velkých městech, jako je Hamburk nebo Berlín, zaznamenaly před rokem až 337procentní nárůst odbytu 100W žárovek.

Také podle menších obchodníků se letos nedá v souvislosti s doprodejem zásob hovořit o takovém náporu zákazníků. Podle dotázaných pražských prodejců jen málokdo nakupuje obyčejné žárovky ve velkém. Jak se ale maloobchodníci shodli, stále ještě platí, že když lidé vidí na pultech běžné žárovky, většina jim dá přednost.

Podle Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) se lidé zdráhají kupovat úsporné žárovky z obecně známých důvodů. Mnozí argumentují tím, že oproti klasickým svítidlům se ty šetrné pomalu rozsvěcují (hovoří se až o několika minutách). Podle jiných žárovky blikají, nezajišťují dostatek světla a i přes vysokou cenu jsou mnohdy nespolehlivé. Brusel přitom už od doby schvalování nových směrnic tlačí na výrobce, aby nové žárovky vydržely stejné zacházení jako ty tradiční.

Hlavní faktor při nákupu však dosud sehrávala především cena šetrných žárovek. Zatímco běžná 75W žárovka od výrobce Philips vyjde v Česku na 7,80 koruny, úsporná žárovka Megaman odpovídající výkonem této obyčejné žárovce stojí skoro 95 korun. Cenu žárovky šetrné k životnímu prostředí zvyšuje mimo jiné poplatek za její ekologickou likvidaci.

Také výrobci a obchodníci se pomalu snaží spotřebitele přesvědčit o tom, že se vyplatí investovat do úsporných žárovek. V Česku nabízely například řetězce Baumax či Tesco na toto zboží různé slevy.

Kolik se má ušetřit

50 eur ročně (zhruba 1240 korun)

mají ušetřit domácnosti díky úsporným žárovkám.

40 TWh

elektřiny se podle předpokladu Evropské unie ušetří po plném přechodu k šetrným svítidlům. To odpovídá roční spotřebě Rumunska.

15 milionů tun ročně

O tolik se mají snížit emise oxidu uhličitého (CO2).


Přechod na úsporné žárovky

  • září 2009 - z trhu zmizely stowattové žárovky
  • září 2010 - konec prodeje žárovek s příkonem nad 65 wattů
  • září 2011 - konec prodeje žárovek s příkonem nad 45 wattů
  • září 2012 - konec prodeje žárovek s příkonem nad 7 wattů
  • září 2016 - konec prodeje energetických halogenových žárovek třídy C

AUTOR: Lucie Hrdličková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů