Úterý, 23. dubna 2024

Webová kalkulačka Hnutí DUHA spočítá znečištění z dovážených potravin

Webová kalkulačka Hnutí DUHA spočítá  znečištění z dovážených potravin

Spočítejte si, kolik znečištění za sebou zanechají kamiony, pokud zbytečně vezou potraviny z druhého konce Evropy do vašeho obchodu. Uhlíková kalkulačka, kterou dnes představuje Hnutí DUHA, pomůže spočítat ekologickou stopu vašeho nákupu. Ekologická organizace tak chce podpořit nákup čerstvých, českých potravin.

Kalkulačku najdete na www.hnutiduha.cz Stačí zadat hmotnost zboží, vybrat způsob přepravy - kamionem, letadlem, nebo třeba lodí - a doplnit vzdálenost.

Potraviny cestou na náš stůl nesmyslně křižují Evropu v kamionech. V roce 2009 Česká republika vyvezla 61 tisíc tun jablek a 46 tisíc tun jich dovezla.

Čtyři pětiny jiné tradiční české plodiny, česneku, v tuzemských obchodech pocházejí až z Číny.

Jídlo z dovozu nebývá čerstvé a navíc cestuje v nepřirozených podmínkách. Například čínský česnek musí být chemicky ošetřen a dostává se k nám ve speciálních chlazených kontejnerech. Také rajčata se sklízí nezralá a dozrávají až cestou.

Naproti tomu potraviny koupené na tržnici, nebo přímo od nejbližšího farmáře jsou čerstvé, bez umělých konzervantů a pomáhají oživit český venkov.

Jan Kotěra z Hnutí DUHA řekl:
"Přibývá tržnic, kde můžete koupit čerstvé a domácí potraviny od místních zemědělců. Jsou zdravé i chutné a navíc víte, odkud a od koho pocházejí. Většinu jídla není nutné dovážet přes půl světa. Naše kalkulačka počítá exhalace skleníkových plynů, které se chrlí z kamionů, jež zbytečně křižují Evropu sem a tam. Například s každým čtvrt kilem čínského česneku kupujeme také pět deka skleníkového plynu."


Kontakt:
Jan Kotěra, telefon 544 527 601, email jan.kotera@hnutiduha.cz
Barbora Šlapáková, telefon 731 465 279, email barbora.slapakova@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů