Pátek, 19. dubna 2024

Dlouhodobě nezaměstnaní našli práci v ochraně přírody

Čmelák vytvořil v rámci veřejně prospěšných prací 110 pracovních poměrů.

Dlouhodobě nezaměstnaní našli práci v ochraně přírody

Liberec - Dlouhodobě nezaměstnaní na Liberecku díky spolupráci občanského sdružení Čmelák SPP a úřadů práce nacházejí zaměstnání v ochraně přírody. Liberecký úřad práce formou dotací na veřejně prospěšné práce podporuje Čmeláka už 11 let a díky tomu mohlo být vytvořeno 110 pracovních poměrů.

Lidé, kteří by s největší pravděpodobností seděli doma bez práce, tak uklízejí skládky, pěstují v lesních školkách ohrožené druhy dřevin, revitalizují zanedbané lokality nebo jinak pomáhají největší severočeské ekologické organizaci. Někteří z původních nezaměstnaných získali u Čmeláka trvalé místo, další našli uplatnění v jiných firmách, jen část se vrátila zpátky na úřad práce. Vedoucí organizace Jan Korytář k tomu říká: "Veřejně prospěšné práce by si zasloužily větší finanční podporu ze strany státu. Přinášejí totiž vícenásobný užitek - přinášejí smysluplnou práci a peníze lidem, kteří i když chtějí pracovat, práci těžko hledají. A navíc pomáhají obcím a neziskovkám řešit nedostatek pracovníků. Spokojený tak může být stát, který snižuje nezaměstnanost, neziskové organizace a obce, kteří získávají potřebné pomocníky a v neposlední řadě i samotní nezaměstnaní, pro které jsou VPP často jedinou možností, jak se odrazit ode dna a postavit se opět na vlastní nohy."

Vytvoření pracovních míst pro dlouhodobě nezaměstnané u o.s. Čmelák SPP podporuje také Nadace OSF Praha, která v rámci mimořádného grantového programu určeného na využití veřejně prospěšných prací přispěla tento rok částkou 96.375 Kč.


Kontakt:
Tiskový mluvčí o. s. Čmelák SPP: Mgr. Martin Benda, 777 749 335, martin.benda@cmelak.cz
Vedoucí o. s. Čmelák SPP: Mgr. Jan Korytář, 776 561 736, jan.korytar@cmelak.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů