Úterý, 23. dubna 2024

Moravskoslezské podniky požádají stát o miliardy na ekologii

Moravskoslezské podniky požádají stát o miliardy na ekologii

Největší průmyslové podniky v Moravskoslezském kraji požádají stát o miliardy korun na svoje ekologické projekty, které pomohou v regionu zlepšit životní prostředí. Peníze jim umožní získat Státní fond životního prostředí z evropských prostředků. V něm jsou nyní vyčleněny čtyři miliardy korun na zlepšení ovzduší na Ostravsku. Situace by se díky tomu mohla zlepšit v regionu do dvou let. Vyplynulo to z dnešního jednání na ostravském magistrátu o zlepšení ovzduší v regionu, které patří k nejhorším v Evropě.

Podle zástupců ministerstva životního prostředí mají firmy velkou šanci peníze na financování svých projektů získat. Ministerstvo totiž zmírnilo podmínky. Z evropského operačního programu životního prostředí jim mohou být částečně proplaceny jejich celkové náklady.

Jeden z největších znečišťovatelů, hutní firma ArcelorMittal Ostrava, chce požádat stát o miliardovou dotaci. "Máme připraveno zhruba devět projektů. Celkové investiční náklady na ně jsou přes 4,5 miliardy korun. Očekáváme, že bychom na ně mohli získat miliardu korun," uvedl ředitel pro životní prostředí ArcelorMittal Ostrava Petr Baranek. Mezi nejvýznamnější projekty podle něho patří odprášení aglomerace, odléváren vysokých pecí nebo injektáž prachového uhlí do vysokých pecí.

Třinecké železárny mají připravené tři ekologické projekty za 2,2 miliardy korun, které mají zlepšit životní prostředí. Investiční ředitel Třineckých železáren Jan Czudek řekl, že se budou snažit z fondu získat 50 procent uznatelných nákladů, tedy 1,1 miliardy korun. Vítkovice Machinery Group mají připravené projekty za 800 milionů korun a chtěly by na ně získat zhruba 200 milionů korun.

Podle náměstka úseku řízení projektů ministerstva Dušana Fibingra je podmínkou získání dotace to, že firmy musejí snížit vypouštěné emise více, než ukládají současné zákonné normy. Ministerstvo nyní dopracovává konečné znění textu výzvy pro žadatele z Moravskoslezského kraje. "Oficiálně bude vyhlášena 13. září a žádosti budou přijímány na Státním fondu životního prostředí do 31. května 2011. K rozdělení na jednotlivé projekty jsou připraveny čtyři miliardy korun," potvrdila ČTK mluvčí ministerstva Jarmila Krebsová.
Finance však nejsou určeny pouze pro firmy, mohou o ně také požádat města, vysoké školy a neziskové organizace. Například Ostrava chce z fondu získat peníze na zeleň, ekologizaci městské hromadné dopravy a revitalizaci řeky Ostravice.

Celkem je v operačním programu životní prostředí 16 miliard korun. Zatím z něho byla vyčerpána pouze miliarda. I proto se ministerstvo rozhodlo podmínky na získání peněz zmírnit. "Změna je docela zásadní, protože chceme, aby bylo projektů podáno co nejvíce," podotkl Fibingr.

Radim Kijonka

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů