Středa, 24. dubna 2024

Na Vysočině loni přibylo 100 ekofarem, teď jich je kolem 250

Na Vysočině loni přibylo 100 ekofarem, teď jich je kolem 250

Na Vysočině během loňska přibylo kolem 100 ekofarem a jejich počet se tak téměř zdvojnásobil. V republikovém srovnání kraj vykázal nadprůměrný přírůstek těchto hospodářství. Zemědělci přecházejí na šetrné hospodaření i v tomto roce. Podle odhadu ministerstva zemědělství teď v kraji funguje kolem 250 ekofarem, v celém Česku jich letos v srpnu bylo evidováno 3500.

Na konci minulého roku bylo na tradičně zemědělské Vysočině kolem 220 ekofarem se zhruba 13.700 hektary půdy. V meziročním porovnání stoupl počet farem skoro o 90 procent, zatímco v celé zemi to bylo o necelou polovinu, řekl ČTK Tomáš Klejzar z regionálního centra svazu PRO-BIO.

"Konvenční zemědělci už si dokázali spočítat, že když přejdou na ekologické hospodaření, budou na tom ekonomicky líp," vysvětlil. Kromě vyšších dotací k tomu podle něj přispívá i to, že se produkty z ekofarem dají prodat výhodněji.

V minulém roce sice klesla cena i u bioprodukce, ale propad podle Klejzara nebyl tak velký jako u komodit z běžného zemědělského podniku. "V kraji je stále větší poptávka než nabídka u zeleniny, dobře jsou na tom i mléčné produkty," poznamenal. Dobře se podle něj dá prodat i obilí v biokvalitě, ale za nižší ceny než dřív.

V porovnání s ostatními kraji, kde se biofarmáři mnohem víc zabývají pastevectvím, je v ekologickém zemědělství na Vysočině podstatně vyšší podíl orné půdy. Vyrábí se tu proto větší množství potravin pro konečného spotřebitele. Šetrně se v kraji pěstuje zelenina, brambory i obilí. Chovají se ovce, kozy a krávy. Lidé si kromě masa mohou koupit i mléčné výrobky a biovejce. V kraji funguje biomlýn v Březníku na Třebíčsku, v Sasově u Jihlavy byla letos otevřena první jatka v Česku, která budou kromě skotu porážet i ekologicky chovaná prasata.

S nabídkou regionálních ekofarem se lidé mohou seznámit během tradiční akce Září - Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství. Jarmarky a akce zaměřené na představení místní produkce se budou konat v Třebíči, Náměšti nad Oslavou, Humpolci, Velkém Meziříčí, Žďáru nad Sázavou a 9. října také v krajské Jihlavě. Zájemci se mohou podívat i na farmy. Například kozí farma v Ratibořicích na Třebíčsku se otevře 25. září. Podrobnosti jsou uvedeny na www.mesicbiopotravin.cz

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů