Pátek, 29. března 2024

Nečas se snaží zvýšit svůj vliv na ekotendr

Nečas se snaží zvýšit svůj vliv na ekotendr

Premiér a šéf ODS Petr Nečas se snaží získat kontrolu nad obří státní ekologickou zakázkou. Tendr, jehož hodnota může dosáhnout až 115 miliard korun, si totiž zatím pro sebe okupuje stále vlivnější ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Kalouskův úřad tendry vyhlásil a komise při jeho ministerstvu má i v prosinci rozlepit obálky s nabídkami.

Nečasovi vydatně pomáhá jeho spolustraník, ministr životního prostředí Pavel Drobil, když Kalouska osočil, že mu nechce dávat o tendru informace. "Bez nich ale nemůžeme splnit úkol, který nám zadal premiér, a vyčíslit reálný odhad nákladů na tendr," stěžuje si Drobil.

Politická přestřelka

Spor začal už minulý týden, kdy Nečas vyzval Kalouska a Drobila, aby mu do konce září předložili odhad skutečné hodnoty tendru. Věděl přitom, že Kalousek se vyčíslování jakýchkoliv odhadů dlouho brání.

Navíc nyní premiéra podpořil i ekonom Miroslav Zámečník, člen poradního sboru vlády NERV. Ten dokonce navrhuje, aby váda odhad reálných nákladů zakázky zveřejnila jako limit, který by účastníci soutěže neměli překročit. Nečasova aktivita má šanci na úspěch, protože zveřejnění podobného odhadu už dlouho prosazují kritici tendru, včetně Transparency International.

Někteří ekologové i ekonomové totiž tvrdí, že reálné náklady na sanace jsou nejspíš jen třetinové oproti cifře 115 miliard. A vítěz zakázky, o niž mimo jiné usilují i silné finanční skupiny J&T a PPF, by tak mohl získat "polštář" v hodnotě až desítek miliard. Drobil se chopil zadání od svého stranického šéfa a na rivala zaútočil. "Ministerstvo financí má potřebu předání informací zdržovat, to je pro mě nepřijatelný přístup," stěžuje si Drobil v rozhovoru pro HN.

"Poprvé se mi stalo, že si některý ministr stěžuje na problém s komunikací se mnou přes noviny. Přičítám to jen nezkušenosti ministra Drobila. Já mu zase musím vzkázat, že žádné informace netajíme a kdykoliv je jeho úřadu dáme," sděluje politický matador Kalousek na adresu vládního "novice".

Souboj Nečas-Kalousek může mít v pozadí i soupeření zmíněných finačních skupin, jež o zakázku usilují. Ministerstvo financí už dvakrát ze hry vyřadilo PPF. Spekuluje se o tom, že jeden z klíčových Kalouskových lidí na úřadě, vrchní ředitel Tomáš Uvíra, může mít vazby na J&T. A naopak Zámečník zase jako poradce spolupracoval na některých projektech s PPF.

Hra o horní limit

Pro daňové poplatníky je ale důležitější, zda vláda vyhlásí nějaký limit pro výši nabídek, aby tím snížila riziko onoho příliš naditého multimiliardového polštáře pro vítěze.

"V průběhu tendru žádné informace o ceně nemůže zveřejňovat," trvá Kalousek na tom, že premiérovi prostě do prosincové uzávěrky nabídek žádnou cifru nepředloží. Drobil naopak zdůrazňuje, že je odhodlán zadání předsedy vlády splnit. Na námitku, že se podobné informace málokdy utají a cifra z vlády pak nejspíš unikne, reaguje slovy: "To bychom pak nebyli profesionálové."

Ekonom Zámečník navrhuje "profesionálům" v kabinetu i návod, jak horní mez výše zakázky odhadnout. Vláda podle něj může využít zkušenosti z jednotlivých sanací, které už proběhly. Porovná výši garancí, jež se na ně vztahovala, se skutečnými náklady. Řekněme, že reálné náklady byly zhruba třetinové. Z toho odvodí odhad nákladů i pro chystanou obří zakázku, kde je celková garance oněch 15 miliard. "Získá tak cifru, kterou by měla ještě o něco snížit - protože ministr Kalousek přece tvrdí, že sanace přes jednu velikou zakázku budou efektivnější než po jednotlivých projektech. Tenhle limit pak zveřejní a nesmí ho překročit!," zdůrazňuje ekonom.

Kalousek je ovšem zatím neoblomný, jakékoliv zveřejnění limitu odmítá. Drobil je ale přístupnější: "Teoreticky si umím představit, že by nějaký co nejlépe vyargumentovaný limit mohl být všem veřejně dostupný."


Ekozakázka

115
miliard korun je maximální možná výše tendru - je to součet garancí, které vláda dala na sanace privatizovaným podnikům v 90. letech.

40
miliard je nejčastější odhad, uváděný experty jako reálný náklad na sanace. Ministerstvo financí však žádný odhad zveřejnit nechce.

PPF se odvolává
V tendru zatím pokračují firma Marius Pedersen, konsorcium v čele s Geosan Group a konsorcium vedené firmou Environmental services. Proti vyřazení se odvolává konsorcium PPF Advisory.

Rozhodne prosinec?
Termín pro odevzdání cenových nabídek je zatím 7. prosinec. Už několikrát byl ale dříve posunut, a není to vyloučeno ani teď.

AUTOR: Martin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů