Pátek, 29. března 2024

Problém s cenou elektřiny mají vyřešit Kocourek, Kalousek a Drobil

Návrh, jak zabránit prudkému zdražování elektřiny, má zítra vládě představit ministr Kocourek.

Problém s cenou elektřiny mají vyřešit Kocourek, Kalousek a Drobil

Recept proti skokovému zdražení elektřiny kvůli rostoucímu počtu solárních elektráren hledají tři ministři. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek, ministr financí Miroslav Kalousek a ministr životního prostředí Pavel Drobil.

Z porady ekonomických ministrů minulý čtvrtek vyšel požadavek, aby právě tito tři ministři sestavili expertní skupinu, která se bude problémem zabývat. "Na starosti to má ministr průmyslu a obchodu," sdělil včera HN Martin Říman, který vede poradenský tým Petra Nečase. Tak vznikl Koordinační monitorovací výbor pro ceny elektřiny, který má sledovat a vyhodnocovat situaci kolem výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. V tuto chvíli však ještě není jasné, kdo přesně v něm zasedne.

Úkolem ministerstva financí je připravit návrhy daňových změn, které by z koncových uživatelů elektrické energie sejmuly část odvodů na dotace pro obnovitelné zdroje. "Pracujeme na tom, mělo by to jít nad rámec změn, které jsou připraveny do novely zákona o dani z příjmu," řekl včera Ladislav Minčič, první náměstek ministra financí odpovědný za daně a cla. Návrh podle jeho slov ještě není hotov, ale návrhy se už rýsují. "Bude to hotové v nejbližších dnech. Určitě to spatří světlo světa. Ale dokud návrh neposvětí ministr, nemohu o detailech hovořit," uvedl Minčič.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek minulý týden řekl, že na stole je mimo jiné návrh zdanit výnosy z provozu fotovoltaických elektráren. "Výnos z této daně by šel do zvláštní položky v kapitole Všeobecná pokladní správa. Takto získané prostředky by byly určeny distribučním společnostem jako úhrada části nákladů za výkup energie z obnovitelných zdrojů," řekl Kocourek.

S tím se však zatím příliš neztotožňuje ministr financí. "Nejsem si jistý, zda by to nenapáchalo více škody než užitku," uvedl Kalousek. Řešit problém pomocí daňových nástrojů však a priori neodmítá.

Dalším návrhem z dílny ministerstva průmyslu a obchodu je pokus řešit problém zpřísněním pravidel pro povolování výstavby nových solárních elektráren. V rámci chystané novely zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů by se nadále neměly zvýhodňovat solární elektrárny postavené na zemědělské půdě, ale jen elektrárny vybudované ze solárních panelů umístěných na střechách budov.

Ve středu na vládě

Ministr životního prostředí Pavel Drobil zatím do rodícího se výboru pro ceny elektřiny vyslal svou náměstkyni Rut Bízkovou, která má na ministerstvu na starosti energetiku. "Ona to má v kompetenci a záleží na tom, jak bude komise sestavena. Pokud bude fungovat na úrovni náměstků, tak tam logicky bude přítomna, pokud to bude na úrovni ředitelů odborů a sekčních šéfů, tak tam budou tito lidé," řekl včera Drobil.

Ani on však nechce mluvit o detailech. "Přesné parametry řešení vám neřeknu, teď se propočítávají jednotlivé návrhy z hlediska finančních dopadů, z hlediska souladu s ústavním pořádkem ČR. Dokud nebudeme mít tento výstup, a myslím, že ho budeme mít v úterý, protože ministr Kocourek to ve středu nese na vládu, tak nemohu být přesnější," uvedl ministr životního prostředí.

AUTOR: Jaroslav Plesl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů