Čtvrtek, 28. března 2024

Dobrovolníci z celého světa pomáhají na severu Čech pěstovat původní druhy stromů

Dobrovolníci z celého světa pomáhají na severu Čech pěstovat původní druhy stromů

Liberec - Ve dnech 12.-24. září probíhá na Liberecku už tradiční workcamp pro zahraniční dobrovolníky. 16 mladých lidí z různých koutů světa, vyslaných organizací INEX - Sdružení dobrovolných aktivit, pomáhá největší severočeské ekologické organizaci "Čmelák - Společnost přátel přírody" s pěstováním původních druhů dřevin.

Dobrovolníci z Jižní Koreje, Japonska, Itálie, Francie, Polska, Srbska, Irska, Belgie, Chorvatska a dalších zemí budou pracovat především v pěstebních školkách, kde rostou sazenice stromů bez chemických postřiků v biokvalitě. Potvrzuje to mluvčí Čmeláka SPP Martin Benda: "Dobrovolníci čistí záhony a připraují je pro výsev sazenic. Budou tu růst původní druhy dřevin jako je buk lesní, jedle bělokorá a dub letní. Tyto sazenice, až budou dostatečně velké, vysadíme do volné přírody".

Dobrovolníci budou pracovat také na projektu Nového pralesa v jehož rámci Čmelák - SPP vykupuje pozemky na Ještědském hřebenu a provádí na nich postupnou přeměnu nepřirozených smrkových monokultur na původní lesy plné života. To těší i dobrovolnici Jin Lee z Jižní Koreje: "Tento workcamp mě zaujal, protože se zajímám o pěstování stromů v podhorských oblastech. Chtěla jsem se podívat do Evropy a nasbírat zkušenosti v oblasti praktické ekologie. Tento workcamp je skvělá příležitost."

"S organizací INEX - Sdružení dobrovolných aktivit spolupracujeme už sedmým rokem, tedy od počátku našeho projektu Nový prales. Dosud k nám díky této spolupráci zavítalo už více než 80 dobrovolníků z celého světa, kteří nám velmi pomohli hlavně se sázením stromků v Novém pralese," říká koordinátorka dobrovolníků sdružení Čmelák - SPP Marta Satková. INEX - Sdružení dobrovolných aktivit je nevládní nezisková organizace působící od roku 1991 v oblasti mezinárodního dobrovolnictví. Smyslem její činnosti je umožňovat lidem, aby prostřednictvím dobrovolné práce pomáhali tam, kde je potřeba, a věnovali svůj volný čas aktivitám, které nejen prospějí dobré věci, ale obohatí i je samotné.

Kontakt:
Tiskový mluvčí o. s. Čmelák SPP: Mgr. Martin Benda, 777 749 335, martin.benda@cmelak.cz
Koordinátorka dobrovolníků: Marta Satková, DiS., 777 749 373, martha.satkova@cmelak.cz
Vedoucí workcampu Jana Brožová: 777 981 010

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů