Pátek, 29. března 2024

V Karlovarském kraji pitná voda nechybí,její cena ale stále roste

V Karlovarském kraji pitná voda nechybí,její cena ale stále roste

V Karlovarském kraji je pro většinu obyvatel pitná voda z veřejného vodovodu už samozřejmostí. Podle posledních dostupných údajů ze statistik je zajištěná téměř pro 98 procent ze 307.380 obyvatel regionu. A do výstavby vodovodů investovali jejich správci rovněž v uplynulém roce a půl. Za další stovky milionů potom modernizovali čistírny odpadních vod a kanalizace. Méně jsou však lidé spokojení se stále rostoucími cenami vodného a stočného, zjistila ČTK.

Největší subjekt spravující vodohospodářskou infrastrukturu v Karlovarském kraji, ale také v některých dalších regionech, je Vodohospodářské sdružení měst a obcí ze západních Čech (VSOZČ). Letos za metr krychlový vody inkasuje 57,97 koruny. Oproti roku 2009 je to zhruba o dvě koruny více a v porovnání s rokem 2006 cena vzrostla zhruba o 12 korun. Vodárny a kanalizace Karlovy Vary, které jako správce majetku sdružení úpravu cen navrhují, to nedělají kvůli zisku, řekl ČTK ředitel firmy Antonín Jágl.

O ceně rozhoduje sdružení zastoupené starosty, kteří většinou cenový návrh akceptovali. Podle Jágla kopíroval růst cen pouze ekonomický vývoj a vynutila si ho řada faktorů. Těmi hlavními je trvalý růst nákladů, především energií, dále potřeba investovat do vodohospodářské infrastruktury a také klesající nákup vody od domácností i firem. "Vždy jsme se snažili, aby byl růst cen minimální. Kdyby se neupravovaly, projevilo by se to v omezení rozvoje," podotkl Jágl.

Oblast vodohospodářské infrastruktury považuje starosta Božího Daru a krajský zastupitel Jan Horník (nezávislý) za jednu z mála v regionu, kde v podstatě není nutné řešit problémy. Uplynulé čtyři roky hodnotí s předchozím obdobím jako etapu, kdy se kvalita infrastruktury i její správa zlepšovala. "Vytvoření sdružení obcí se ukázalo jako kvalitní a životaschopný projekt. Máme o všem přehled a jako samospráva můžeme zasahovat do dění. Průhledné jsou i finanční toky," míní Horník.

V posledních čtyřech letech se investice do vodohospodářské infrastruktury VSOZČ pohybovaly každoročně minimálně kolem sto milionů korun. V roce 2007 schválilo sdružení obcí investice za zhruba 95,6 milionu korun. Odpovídalo to původně plánované výši investic z vlastních zdrojů v roce 2006. V roce 2008 pak vynaložilo VSOZČ na rozvoj asi 93,2 milionu korun. Další miliony korun poté plynuly ze státních i evropských dotací. "Ročně je to kolem 50 milionů korun z řady dotačních titulů," dodal Jágl.

Krajské město Karlovy Vary díky dotacím z EU uvedlo do provozu moderní čistírnu odpadních vod. V čistírně se zkvalitnilo kalové hospodářství a také je účinnější odstraňování anorganického dusíku. Upraveny byly i kanalizační řady. VSOZČ získalo pro své členy i krajské dotace, které použilo mimo jiné na projekt čistírny odpadních vod v Dasnicích, kanalizace v Sadově a v Boru a vodojem v Dolních Nivách. Ve Vysoké Peci na Karlovarsku se stavěla kanalizace a čistírna.

VSOZČ hodlá letos na podzim zahájit další investiční akce v celkové hodnotě 189,7 milionu korun. Ve Žluticích se připravuje intenzifikace a modernizace čistírny odpadních vod. Hodnota akce se pohybuje kolem 36,8 milionu korun a má být dokončena v roce 2012. Dalším projektem je stavba vodovodu v Mrázově zhruba za 4,3 milionu korun, jenž vyřeší problémy se zásobováním pitnou vodou obyvatel této části města Teplá. Do konce roku 2011 má být dokončena stavba kanalizace v Radošově asi za 6,6 milionu korun.

Vladimír Meluzín

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů