Čtvrtek, 18. dubna 2024

Test potvrdil definitivní uzavření poškozeného vrtu BP

Test potvrdil definitivní uzavření poškozeného vrtu BP

Poškozený ropný vrt britské společnosti BP v Mexickém zálivu se podařilo definitivně uzavřít. Prokázaly to podle agentury AP výsledky rozhodujícího testu betonové ucpávky vrtu. Americký prezident Barack Obama uvítal tento úspěch, který znamená konečnou tečku za nejhorší civilní ropnou havárií v dějinách USA a jednou z nejhorších na světě, a vyzval k řešení následků katastrofy.

Technici BP nejprve zavedli do vrtu téměř 12 kubických metrů betonu a po jeho ztuhnutí provedli v noci na dnešek podle nich rozhodující test. Na cementovou ucpávku se rozhodli vyzkoušet tlak 6800 kilogramů. Když to ucpávka vydrží, bude možné prohlásit vrt za "mrtvý", řekl v sobotu Rich Robson z týmu zajišťujícího operaci.
Úspěch konečné operace v hloubce 4000 metrů podle AP sdělila BP a potvrdil federální vládou pověřený důstojník pobřežní hlídky Thad Allen.

Obama uvítal uzavření vrtu, zároveň ale upozornil, že se ještě očekává nelehká cesta k napravení škod, které ropná havárie způsobila pobřeží a lidem v oblasti Mexického zálivu. V prohlášení ujistil, že jeho vláda udělá vše, co bude možné, aby se oblast z této katastrofy plně zotavila.

Havárie, jejíž přesné příčiny se teprve vyšetřují, začala 20. dubna výbuchem ropné plošiny Deepwater Horizon. Při explozi zahynulo 11 pracovníků plošiny, která se dva dny nato potopila. Z prasklého vrtu pak vyteklo do moře na 800 milionů litrů ropy. Ekologické a ekonomické škody jsou ohromné a dlouhodobé. Podle úřadů bude místní fauna a flóra trpět znečištěním léta, ba desetiletí.

Místní komentáře se nyní zaměřují na fyzické a psychologické dopady na lidi v oblasti, na dopady na ropný průmysl, zvlášť budoucnost těžby ropy z moře, na zjištění množství uniklé ropy, na dopad na životní prostředí a na to, zda někdo jiný než BP bude platit náhrady škod.

BP na likvidaci havárie již prý vydala na osm miliard dolarů (asi 151 miliard korun), také na základě jednání s Obamou již dříve souhlasila s vytvořením fondu ve výši 20 miliard dolarů (asi 378 miliard korun) na odškodnění obětí. BP však uvedla, že by se podílet měly také firmy, které se na těžbě plošiny podílely, především Transocean a Halliburton. Ty to zatím podle všeho odmítají.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů