Sobota, 20. dubna 2024

Investovali jsme do slunce, hlásí první politici

První čeští politici přiznávají, že investovali do solární elektrárny. Čeká se, kdy se přihlásí další poslanci.

Investovali jsme do slunce, hlásí první politici

Ten zápis sám o sobě nesignalizuje žádný skandál, přesto může spustit lavinový efekt. Bývalý místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Kasal loni investoval do stavby fotovoltaické elektrárny.

Bylo to poprvé, co politik dobrovolně přiznal, že vsadil na solární energii, kterou ve velkém dotuje stát. V energetické branži přitom dlouhodobě koluje - dosud nepotvrzená - šeptanda, že na fotovoltaický byznys se vrhlo hned několik zákonodárců. V dosud zveřejněných majetkových přiznáních však zmínky o takových investicích chybějí.

"Koupě a realizace fotovoltaické elektrárny 9,45 kW," stojí v majetkovém dotazníku Jana Kasala (KDU-ČSL), který za panely zaplatil bez dvaceti tisíc celý milion korun.

"Já jsem se nic zlého netuše, chtěje pomoci životnímu prostředí a sobě samému samozřejmě, rozhodl do toho investovat," vyprávěl. Panely umístil loni na stodolu u domu, jejž vlastní na Pelhřimovsku. "To ještě kolem toho nebyl takový cirkus. Dneska bych si to už asi rozmyslel," dodal Kasal.

Výstavba fotovoltaických elektráren v Česku se totiž v posledních letech stala vyhledávanou investicí, především kvůli vysokým výkupním cenám.

Energetický regulační úřad již v roce 2008 požádal parlament, aby upravil příslušný zákon a bylo možné snižovat meziročně stanovenou výkupní cenu solární energie. To ale poslanci nepodpořili.

Další novela doputovala do sněmovny v průběhu roku 2009, politici však nakonec zákon změnili až letos na jaře.

Mezičasu však stačili využít mnozí. Třeba exministr dopravy a exposlanec Milan Šimonovský (KDU-ČSL). Před odchodem z politiky se angažoval při stavbě solární elektrárny.

Projekt se sice spustil až letos a Šimonovský mezitím firmu opustil, podíl však přepsal na svou manželku. Před rokem, ještě s poslaneckým průkazem, navštívil Energetický regulační úřad. "Byla to jen konzultace, nic důležitého," reagoval na zjištění HN Šimonovský.

Vazby na solární velkobyznys vyšly najevo i u exposlance Jana Špiky z ODS. Bývalý šéf podvýboru pro energetiku je spolumajitelem Lumen Energy, obchodníka s elektřinou, a předsedou dozorčí rady Lumen energetický development budující sluneční elektrárny.

A právě Jan Špika letos hlasoval pro návrh, který se snažil zmírnit nový zákon a nechat více vydělávat na sluneční energii velkopodnikatele.

AUTOR: Radek Kedroň
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů