Pátek, 29. března 2024

Pojďte s námi obdivovat kouzlo podzimní přírody v rámci Evropského Festivalu ptactva

Ačkoliv se to zatím ještě nezdá, nadcházející podzim ťuká na dveře. Většina lidí se už vrátila nebo vrací z dovolenkových či prázdninových cest. Mnoho druhů ptáků se ale naopak na cestu teprve chystá - čeká je náročný podzimní tah na jejich zimoviště.

Pojďte s námi obdivovat kouzlo podzimní přírody v rámci Evropského Festivalu ptactva

Pojďte se na tyto ptačí cestovatele podívat společně s ornitology z České společnosti ornitologické přímo do terénu!

První říjnový víkend (2. a 3. 10) je již tradičně zasvěcen Festivalu ptactva, v rámci kterého organizují pro veřejnost ornitologové vycházky do přírody spojené s pozorováním ptáků a dalším doprovodným programem.Účastníci mají možnost získat mnoho informací jak o jednotlivých druzích, jejich životě, ohrožení a možnostech ochrany, tak o fenoménu ptačí migrace obecně. Na mnoha místech organizátoři také připravili oblíbenou ukázku odchytu a kroužkování ptáků. Některé akce jsou navíc spojené i s prohlídkou záchranných stanic pro handicapované živočichy a s vypouštěním jejich vyléčených ptačích pacientů zpět do přírody. Pro děti bývají nachystané různé hry a kvízy s ptačí a ekologickou tématikou.

Za pozorováním ptáků se o tomto víkendu vydají lidé nejen v České republice, ale i v dalších zemích po celé Evropě. Festival ptactva je totiž úspěšnou kampaní mezinárodního sdružení na ochranu ptáků a jejich biotopů BirdLife International. Česká společnost ornitologická se jako národní partner BirdLife Int. přidala k pravidelnému pořádání Festivalu v roce 1994.

Během vycházek zaznamenávají ornitologové u nás i v ostatních zemích data o celkovém počtu pozorovaných druhů a jedinců ptáků, nejčastěji pozorovaných druzích, vzácných druzích apod. Data ještě na konci víkendu jednotlivé země zpracují, vyhodnotí a pošlou evropskému koordinátorovi, kterým je letos nizozemský patner BirdLife Int. Vogelbescherming Nederland, který následující den předá zpracované výsledky sdělovacím prostředkům. Výsledky letošního Festivalu si budete moci přečíst na webu ČSO.

Udělejte si čas a pojďte s námi nahlédnout do podzimní přírody!
Všem organizátorům i účastníkům přejeme pěkné počasí a spoustu nejen ornitologických zážitků.

Seznam akcí:


PRAHA

Praha - Toulcův Dvůr
Sraz v neděli 3. 10. v 9:00 na dvoře areálu SEV Toulcův Dvůr (Kubatova 1/32, Praha 10). Půjdeme s ornitology k nataženým sítím, kde předvedou kroužkování odchycených ptáků. V 10:30 bude připravena stezka terénem na téma "Cesta do Afriky". V případě nepříznivého počasí se seznámíte s novou stolní hrou Cesta do Afriky pod střechou a budete mít možnost si ji i zahrát. Během hry se dozvíte jaké nástrahy na ptáky po cestě do Afriky čekají... Podrobnější informace získáte na tel. 271 750 548 (info Toulcova dvora) nebo 733 770 258 (pí. Moravcová). Pořádá ČSO ve spolupráci se SEV Toulcův dvůr. Vedou Vlaďka a Jirka Sládečkovi (e-mail: sladecek psp.cz, tel.: 724 006 885).

STŘEDNÍ ČECHY


Cvrčovice (okr. Praha - východ)
Sraz v sobotu 2.10. v 8:30 na autobusové zastávce v Dřevčicích (směr Praha). Vycházka Cvrčovickým údolím s pozorováním ptactva. Za příznivých podmínek ukázka odchytu a kroužkování. S sebou dalekohled, vhodnou (nepromokavou) obuv a úsměv na tváři. Na konci akce bude ve cvrčovickém kostelíku Stětí sv. Jana Křtitele prezentace projektu žáků ZŠ Kbely zaměřeného právě na zdejší přírodu. Akci vedou Vít Štancl a Rastislav Švec (tel.: 606 147 227, www.cvrcovicke-udoli.webnode.cz).

Hostivické rybníky
Sraz v sobotu 2. 10. v 9:00 na konci hráze Litovického rybníka (směrem od Litovické ulice). Vycházka povede po naučné stezce kolem rybníků a součástí bude soutěž pro děti. Předpokládaný konec v 11:30. Pořádá ČSO ve spolupráci se ZO ČSOP Hostivice. Vede Ota Vorel a Jana Vojtová (mob.: 775 294 492).

Jezero (okr. Benešov)
Sraz v neděli 3. 10. v 8:30 na návsi u kapličky. Trasa povede okolím rybniční soustavy. V případě příznivého počasí ukázka odchytu a kroužkování ptáků, včetně dravců. S sebou dalekohled a obuv do vlhka. Předpokládaný konec akce kolem 11:00. Pořádá ČSO ve spolupráci s Muzeem Podblanicka. Vedou Pavel Procházka (e-mail: hippolais seznam.cz, tel.: 739 203 308) a Jiří Pokorný.

Mělník
Sraz v sobotu 2. 10. v 8:00 hodin před budovou mělnického muzea na náměstí Míru vedle radnice. Trasa povede přes starý most a Hořínský park ke zdymadlům a dále k Vltavě, kde bude připravena ukázka odchytu a kroužkování ptactva. Vede Petr Lumpe (tel.: 728 148 417, e-mail: lumpe muzeum-melnik.cz).

Měšice
Sraz v sobotu 2. 10. v 8:30 u nádraží ČD Měšice u Prahy (po příjezdu vlaku od Prahy 8:22). Součástí exkurze podle soustavy měšických a mratínských rybníků bude také kroužkování. Vedou Martin Sládeček (e-mail: slava.laguna.os volny.cz, tel.: 737 569 818) a Jarda Kubíček.

Srbsko
Sraz v sobotu 2. 10. v 8:00 na zastávce ČD Srbsko. Půjde se ke Kačáku a do lomu Alkazar, kde bude ukázka odchytu a kroužkování ptactva. Pořádá ČSO ve spolupráci s CHKO Český kras. Vede Jaroslav Veselý (tel.: 728 878 352) a Pavel Janda.

Týřovice (okr. Rakovník)
Sraz v sobotu 9. 10. v 9:30 u zastávce autobusu v obci Týřovice (autobus z Rakovníka vyjíždí v 8:45). Na programu vycházka s vyhlídkou na kaňon Berounky, s trochou štěstí tah pěvců a dravců, zpátky podél řeky s výhledem na hrad Týřov. Vede Milan Tichai (e-mail: r.o.s.os seznam.cz, tel.: 608 301 387).

Vavřinecký rybník (okr. Kutná Hora)
Sraz v sobotu 2. 10. v 7:30 na parkovišti před hřbitovem v obci Vavřinec. Uskuteční se vycházka po jižním břehu Vavřineckého rybníka, spojená s pozorováním a určováním ptactva. Za příznivých podmínek ukázka odchytu a kroužkování ptáků.
Vede Jan Křivský (tel.: 732 560 647, e-mail: jan.krivsky centrum.cz).

Vrané nad Vltavou
Sraz v sobotu 2. 10. v 7:00 na nádraží ve Vraném nad Vltavou. Vycházka údolím Zvolského potoka s poslechem a pozorováním ptáků. Pořádá ČSO ve spolupráci CEV Zvoneček, vede Patrik Sláma (tel.: 606 880 441, e-mail: info cev-zvonecek.cz).

Žehuňský rybník
Sraz v sobotu 2. 10. v 7:45 na severním konci hráze u přepadu (poblíž křižovatky silnic s odbočkami na Dobšice a Hradčany). Trasa exkurze povede po severním břehu rybníka po obec Zbraň. V případě příznivého počasí ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Vede Lubor Urbánek (tel.: 461 615 270 - do zaměstnání, nebo 604 824 652), Mirek Jelínek a Jiří Vyskočil.

ZÁPADNÍ ČECHY


Bor u Tachova
Sraz v sobotu 2. 10. v 9:00 před bránou borského zámku. trasa povede tradičně jako každý rok od zámeckého parku k rybníku Tážný. Vycházku s odborným výkladem bude provázet Karel Machač (tel.: 721 962 801). Bližší informace lze získat i na městském úřadu v Boru u pí. Krasanovské.

Chodov u Karlových Varů
Sraz v sobotu 2. 10. v 9:00 na klubovně ČSOP. Tradiční podzimní ornitologická vycházka zaměřená na pozorování migrujícího ptactva a jeho určování v letu. Trasa povede od klubovny na nádrž Černá voda, Železný dvůr, rybník Bílá voda a zpět na klubovnu, kde budou rozdány propagační materiály. S sebou: teplé oblečení, dalekohled a dobrou náladu. Vede Mirka Horáková (tel.:.737 720 060).

Jivjanské rybníky (Holýšov)
Sraz v neděli 3. 10. v 7:00 u radnice v Holýšově nebo v 7:30 na hrázi Jivjanského rybníka. Akce je zaměřená na pozorování protahujícího ptactva, zejména vodního a mokřadního. Akce se koná za každého počasí. Teplý oděv, pevnou obuv a dalekohled s sebou. Občerstvení zajištěno. Pořádá Holýšovský ornitologický klub, vede Libor Schröpfer (tel.: 732 370 036).

Nepomuk
Sraz v neděli 26. 9. v 09:00 před kostelem svatého Jakuba na Přesanickém náměstí. Ukázka odchytu a kroužkování ptáků a další doprovodný program. Pořádá Nepomucký ornitologický spolek, vede Václav Kovář (mob.: 777 900 519, e-mail: nos nepomuk.cz).

Planá u Mariánských Lázní
Sraz v sobotu 9. 10. v 7:00 na vlakovém nádraží v Plané (odjezd z M. Lázní 6:37, z Chebu 6:10, z Tachova 6:29). Půjde se k Anenským rybníkům a zpět. S sebou oblečení a obuv do terénu, dalekohled vítán. Vede Pavel Řepa. Pořádá ČSO ve spolupráci s CHKO Slavkovský les a CEV Kladská. Více info na csop slavkovskyles.cz, nebo tel.: 608 131 672 (K. Dvořáková).

Švihov (okr. Klatovy)
Sraz v sobotu 25. 9. v 9:00 na náměstí před radnicí. Další z oblíbených a hojně navštěvovaných ornitologických vycházek, tentokrát v barvách podzimu. I zde
se můžete těšit na poutavé povídání o práci terénních ornitologů a samozřejmě také na kroužkování ptáků, kteří uvíznou v odchytových sítích. Pořádá Nepomucký ornotologický spolek, vede Vojtěch Hájek (mob.: 607 222 425).

JIŽNÍ ČECHY


Českobudějovické rybníky
Sraz v sobotu 2. 10. v 9:30 na konečné zastávce autobusu č. 1 v Haklových Dvorech v Českých Budějovicích. Vede Petr Bürger, e-mail: burger muzeumcb.cz .

Dívčice (okr. České Budějovice)
Sraz v neděli 3. 10. v 10:40 na nádraží ČD v Dívčicích (po příjezdu vlaku z Českých Budějovic přes Číčenice). Vycházka k okolním rybníkům podle jejich aktuální atraktivnosti. Pozorování, povídání o ptačí oblasti Českobudějovické rybníky, možná ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Vede Vojtěch Kubelka (mob.: 721 018 336, e-mail: kubelkav gmail.com).

Rybník Řežabinec, Ražice
Sraz v sobotu 2. 10. na pozorovací veži u rybníka Řežabinec od 9:00 do 13:00 (přístupová cesta vede od železničního přejezdu v Ražicích u Písku, podél trati, kolem bašty a po cestě mezi rybníkem a tůněmi, celkem asi 1,5 km). Jelikož je stanoviště stálé, lze přicházet kdykoliv v průběhu. Připravena je ukázka odchytu a kroužkování ptáků, zajímavé vyprávění o nich a pozorování vodních ptáků na hladině rybníka silným dalekohledem. Vede Jiří Šebestian, zoolog Prácheňského muzea v Písku. Kontakty: e-mail: sebestian prachenskemuzeum.cz, tel.: 382 201 111, 607 720 398.

Tchořovice u Blatné
Sraz v sobotu 2. 10. 2010 v 9:00 na zastávce ČD v Tchořovicích u Blatné. Z Blatné je možné přijet na kole, autem či přijít pěšky (pěkná trasa vede přes Řečici kolem Hajanského rybníka). Vycházka povede k rybníkům Hořejší, Starý, Radov, Kaprov a Dolejší a zpět do Tchořovic. Bude možné shlédnout ukázku kroužkování. Dalekohledy a obuv odolávající mírnému vlhku lze doporučit, k dispozici budou i velké stativové dalekohledy a mnoho informačních materiálů o ptácích a jejich ochraně, vycházka potrvá maximálně do 13:00. Kdo se mailem předem nahlásí a přijede do Tchořovic do 6:52 (čas příjezdu vlaku od Blatné) může se s kroužkovateli zúčastnit i začátku kroužkovací akce. Pořádá ČSO ve spolupráci s ZO ČSOP Blatná. Vedou Petr Pavlík a Zdeněk Voborník. Více informací na csopblatna seznam.cz a na webu na webu www.csop-jc.org

SEVERNÍ ČECHY


Černousy (okr. Liberec)
Sraz v neděli 3. 10. v 9:30 na nádraží ČD v Černousích (odjezd vlaku z Liberce v 8:30, z Frýdlantu 9:04). Vycházka do Polska k nádržiWitka nebo k Dubovému rybníku podle aktuální situace. V případě příznivého počasí proběhne ukázka odchytu a kroužkování. Vede Martin Pudil (tel.: 732 716 726).

Česká Lípa
Sraz v neděli 3. 10. v 9:00 před budovou Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě (náměstí Osvobození 297). Trasa vycházky vede kolem Holého vrchu a podél řeky Ploučnice do Dubice. Zde proběhne odchyt do nárazových sítí a ukázka kroužkování ptáků pod vedením mělnických ornitologů P. Lumpeho a I. Svobody. Vycházku vede M. Honců (tel.: 605 086 242, e-mail: honcu muzeumcl.cz) a M. Netolická.

Roudnice nad Labem
Ve čtvrtek 30. 9 od 18:00 v sále městské knihovny v Roudnici nad Labem proběhne při příležitosti Festivalu přednáška Stanislava Chvapila na téma "Naši čápi" s nahrávkami hlasů a diapozitivy. Pořádá ČSO ve spolupráci s CEV Ciconia.

Roudnice nad Labem
Sraz v sobotu 2. 10. v 8:30 u řeky Labe pod mostem. Dalekohledy s sebou. Součástí ukázka odchytu a kroužkování ptactva. Doba trvání vycházky cca 3 hodiny. Vede Stanislav Chvapil. Pořádá ČSO ve spolupráci s CEV Ciconia.

VÝCHODNÍ ČECHY


Bohdanečské rybníky
Sraz v sobotu 2. 10. v 8:30 u mlýna v Lázních Bohdaneč (asi 500 m od konečné MHD č. 3 z Pardubic). Podzimní procházka starobylou rybničnatou krajinou, pozorování ptáků v různých biotopech a malá soutěž o ceny. Sebou dalekohled a obuv do (případného) vlhka. Předpokládaný konec 12:00. Vede Martin Paclík (tel.: 724 936 599, e-mail: bohdanec.rybnik centrum.cz).

Červený Kostelec (okr. Náchod)
Sraz v sobotu 2. 10. v 8:00 u kina Luník. Pozorování ptáků kolem místních rybníků, ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Akci vedou Petr Kafka a David Bubák (tel.: 723 506 067).

Hradec Králové
Sraz v sobotu 2. 10. v 8:00 pod mostem na soutoku Labe s Orlicí (na levém břehu řeky u Fakultní nemocnice). Procházka podél Labe a jeho slepých ramen (cca 3 km). Pozorování a určování ptactva. S sebou dalekohled, vhodné oblečení do terénu, svačinu a dobrou náladu. Ukončení akce na zastávce MHD Podzámčí. Vede Libor Praus (tel.: 605 522 692, e-mail: prabor centrum.cz).

Litomyšl
Sraz v neděli 3. 10. v 7:45 u železniční stanice Litomyšl-zastávka (u benzínové pumpy Agip). Exkurze po trase Velký Košíř přes Nedošínský háj na rybníky u Tržku. V případě příznivého počasí bude na Velkém Košíři provedena ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Pořádá ČSO ve spolupráci s Domem dětí a mládeže v Litomyšli a s 50/03 ZO ČSOP Litomyšl, vede Lubor Urbánek (tel.: 461 615 270 - do zaměstnání, nebo 604 824 652) a Jiří Vyskočil.

Rybník Hluboký u Libáně (okr. Chrudim)
Sraz v sobotu 2. 10. v 9:00 u myslivecké boudy, která je na jižní straně rybníka Hluboký, východně od obce Libáň u Nasavrk. Akce je spojena s krátkou vycházkou k rybníkům, polím a lesům. Součástí akce je i ukázka kroužkování ptáků, povídání o významu ptactva a nutnosti jejich ochrany. Akce končí v 11:00. Pořádá ČSO a Vč. pobočka ČSO ve spolupráci se Spolkem pro ochranu mokřadů, ČSOP Nasavrky a MS Podlíšťany - Výžky. Akce je podpořena Pardubickým krajem. Informace na tel.:602 225 749. Vedou František Bárta a Jan Horák.

Semanín (okr. Svitavy) - Opatovské rybníky
Sraz v sobotu 2. 10. v 8:45 na železniční zastávce Semanín. Vycházka povede od žel. zastávky Semanín k rybníkům Nový, Hvězda a Mušlový u Opatova. Vede Milan Janoušek (tel.: 731 151 810).

Šeřeč (Česká Skalice) - Rozkoš
Sraz v sobotu 2. 10. v 7:30 u hospody v Šeřeči. Nejdříve půjdeme na dělícíc hráz, potom k rybníku Řemínek. V případě nepříznivého počasí se vrátíme dříve do klubu A Rocha na náměstí v České Skalici - program: filmy o přírodě, prezentace. Pořádá ČSO ve spolupráci s A Rocha. Vede Pavel Světlík (tel.: 775 042 228).

JIŽNÍ MORAVA


Dolní Němčí
Sraz v neděli 3. 10. v 9:00 u myslivecké chaty v Dolním Němčí. Cesta povede po zpevněné cyklostezce, kolem potoka Okluky směr Hluk. Vede Zbyšek Karafiát (tel.: 777 348 894, e-mail: karafiat.z seznam.cz).

Domašov (okr. Brno - venkov)
Sraz v sobotu 2. 10. v 10:00 u ranče v Domašově (návaznost na autobus z Rudky, Javůrku). Vycházka směr Rudka, Litostrov - pozorování, určování ptáků, návštěva zajímavých koutů. Ukončení kolem 13:30 (návaznost autobusu směr Domašov, Javůrek). Vede Ivo Hertl (tel.: 604 32 88 34, e-mail: hertl atlas.cz).

Maršov (okr. Brno - venkov)
Sraz v neděli 3. 10. v 9:20 u Vápenky na Lažánkách (návaznost na autobus od Braníškova). Vycházka směr Braníškov - pozorování, určování ptáků, návštěva zajímavých koutů. Ukončení před 13:00 (návaznost autobusu směr Lažánky). Vede Ivo Hertl (tel.: 604 32 88 34, e-mail: hertl atlas.cz).

Rousínov
Sraz v sobotu 2. 10. v 8:00 v Kroužku u Rousínova. Na pořadu bude ukázka odchytu a kroužkování ptáků pro veřejnost s besedou na myslivecké chatě. Pořádá ČSO ve spolupráci se ZO ČSOP Rousínov. Vedou Petr Procházka a Jiří Bartl (tel.: 605 876 078).

Sedlec u Mikulova - rybník Nesyt
Sraz v sobotu 2. 10. v 8:00 na zastávce ČD (u váhovny). Pozorování ptactva, ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Vede Josef Chytil. Pořádá ČSO ve spolupráci s ORNIS Přerov a CEV Pálava. Více info na tel.: 581 219 910 (ORNIS), 519 513 339 (CEV Pálava).

Slavkov
Sraz v 9:00 u vodní nádrže "Pod Třešněmi". Vycházka nejen pro ZŠ Horní Němčí a Boršice, veřejnost vítána. Vede Zbyšek Karafiát (tel.: 777 348 894, e-mail: karafiat.z seznam.cz).

STŘEDNÍ MORAVA

Chomoutovské jezero
Sraz je v neděli 3. 10. 7:30 hod na parkovišti u jezera za křižovatkou směr Březce. Na místo je spojení autobusem z Olomouce, buď linkou 764 (odjezd 6:45 hod z autobusového nádraží v Olomouci, příjezd na zastávku Chomoutov - škola v 7:13 hod) nebo linkou 20 (odjezd z Náměstí Hrdinů v 6:59 hod, příjezd na zastávku Chomoutov - škola v 7:18 hod). Ze zastávky se jde pěšky Písečnou ulicí a poté po louce kolem jezera. Na lokalitě budou k vidění protahující druhy kachen a jiní zajímaví ptáci. V plánu je ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Předpokládaný konec exkurze je kolem poledne, trasa bude dlouhá zhruba 2 kilometry. K exkurzi se je možno připojit kdykoliv v jejím průběhu. Akci pořádá Moravský ornitologický spolek - středomoravská pobočka ČSO. Vede Jan Vidlař (tel.: 731 846 852, e-mail: janvidlar centrum.cz ).

Choryňské a hustopečské rybníky
Sraz v sobotu 2. 10. v 8.00 hodin ve Lhotce nad Bečvou u vlakového nádraží. Dále pěší přesun přes les Obora, Choryňské a Hustopečské rybníky na nádraží v Hustopečích nad Bečvou. Pozorování ptáků, ukázka hlasových nahrávek, odchytu a kroužkování ptáků. S sebou vhodné oblečení a obutí do přírody (malé gumáky do batohu), dalekohled, svačinu a hlavně dobrou náladu! Akce proběhne za každého počasí. Předpokládané ukončení v odpoledních hodinách. Akci organizují společně Moravský ornitologický spolek - středomoravská pobočka ČSO a Muzeum regionu Valašsko. Exkurzi povedou Karel Pavelka (tel.: 737 129 019, e-mail: karel.pavelka centrum.cz) a Jaroslav Koleček (tel.: 605 552 978).

Tovačov
Sraz v sobotu 2. 10. v 7:30 u sádek v Tovačově (odjezd linkového autobusu v 6:50 z autobusového nádraží Přerov,stanoviště č. 16). Exkurze se zastaví na Křenovském rybníce. Exkurze se zastaví na Křenovském rybníce. Dále bude pokračovat na Hradeckém rybníce. Předpokládá se, že zájemci se mohou k exkurzi připojit i kdykoli později přímo na hrázi rybníka. Mimo obvyklých druhů se dá předpokládat přítomnost tažných druhů putujících do svých zimovišť. Součástí akce bude i ukázka fotografování digiscopingem pomocí zařízení firmy Meopta. Účastníci si budou moci zařízení vyzkoušet i se svým vlastním fotoaparátem. Akci pořádají společně Moravský ornitologický spolek - středomoravská pobočka ČSO a ORNIS v rámci projektu OK+, vede Adolf Goebel (tel.: 776 064 743, e-mail: goebel mos-cso.cz ).

Třemešské rybníky u Šumperka
Festival od čtvrtka 1. 10. do soboty 2. 10. každý den od 8:00 do 18:00. Pozorování, odchyt, kroužkování a určování ptáků. Organizuje Středisko ekologické výchovy DDM Vila Doris Šumperk. Kontakt: Petr Šaj (tel.: 731 186 056, e-mail: saj doris.cz).

Záhlinice
Sraz v neděli 3. 10. v 8:30 v Záhlinicích u Hostince U Čápa. Projdeme společně soustavu rybníků a nahlédneme zcela jistě nejen do tajů ptačí říše. Akce se koná za každého počasí a končí přibližně okolo 13:00. Akci organizují společně Moravský ornitologický spolek - středomoravská pobočka ČSO, Český svaz ochránců přírody z Hulína a ORNIS v rámci projektu OK+. Vede Pavel Šálek (tel.: 606 541 859, e-mail: pavelkalous seznam.cz).

SEVERNÍ MORAVA


Albrechtičky - rybníky
Sraz v neděli 3. 10. do 9:00 před budovou vlakového nádraží ve Studénce. Společné pozorování ptáků při jejich podzimním průtahu na ryb. soustavě u Albrechtiček. Předpokládané ukončení do 14:00. Vede Jan Košťál (tel.: 737 812 339, e-mail: j.k.kostal seznam.cz).

Hukvaldy - obora
Sraz v sobotu 2. 10. do 9:00 u brány do obory na Hukvaldech (nad kostelem). Vycházka do podzimní hukvaldské obory se společným pozorováním ptáků a oborní zvěře (daňků, muflonů, černé zvěře). Předpokládané ukončení do 14:00. Vede Jan Košťál (tel.: 737 812 339, e-mail: j.k.kostal seznam.cz).

Karviná - Olšiny
Sraz v sobotu 2. 10. v 8:00 na hájence. Na programu je procházka a ukázky kroužkování. Stanice mladých přírodovědců připraví přírodovědnou soutěž pro žáky ZŠ Karvinskou stezku. Kontakt: Hana Dumbrovská (tel.: 737 544 012).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů