Čtvrtek, 28. března 2024

Policie obvinila kvůli povolenkám obchodníka Mrkvicu

Policie obvinila kvůli povolenkám obchodníka Mrkvicu

Policie obvinila kvůli nedávno odhalenému půlmiliardovému daňovému úniku při obchodech s emisními povolenkami obchodníka Tomáše Mrkvicu, uvedla dnes televize Nova. Podle ní Mrkvica bydlí v obci Obříství nedaleko Prahy, ačkoli tvrdí, že je mimo republiku.

Nova také uvedla, že podle jejích informací peníze z nelegálních obchodů už zmizely na zahraničních účtech nebo je pachatelé vybrali v hotovosti. Mrkvica je údajně vybíral v hotovosti z účtů nebo je posílal na konta dvou firem, jedné z Česka a druhé z Nizozemska. Mrkvica podle policie v kauze emisních povolenek využil toho, že se při obchodech mezi státy EU neplatí DPH, dodala Nova. "Zatím zjištěná škoda na DPH se pohybuje ve výši 590 milionů korun," řekl televizi mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Nova s Mrkvicou telefonicky hovořila. "Dělám všechno pro to, abych dokázal svoji nevinu," řekl jí.

Podle policejního obvinění uzavřel Mrkvica nejvíce obchodů se společností E.ON energie, informovala televize. Firma podle ní své partnery nyní lépe prověřuje. "Mohu potvrdit, že v minulosti se u nás objevilo několik společností, jejichž chování při realizaci těchto obchodů nebylo právě standardní," řekl mluvčí E.ON Vladimír Vácha.

Emisní povolenky firmám v EU dovolují vypouštět oxid uhličitý. Firmy většinu povolenek dostávají zadarmo. Pokud je nevyužijí, mohou je prodat nebo naopak dokoupit. České společnosti získají ročně povolenky v hodnotě zhruba čtyř až pěti miliard korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů