Pátek, 29. března 2024

Chaos v lesích, stromy v kotli

Zmatky kolem těžby dřeva ve státních lesích mají vyřešit nové tendry. Hrozí ale další velký průšvih.

Chaos v lesích, stromy v kotli

Podnik Lesy České republiky (LČR) minulý týden vyhlásil výběrová řízení na těžební a pěstební práce v roce 2011. V tendrech by měl zvítězit ten, kdo nabídne nejnižší cenu a doloží, že je schopen práce zajistit. Původní obří desetiletý tendr, který byl vyhlášen v únoru, podnik po námitkách politiků a antimonopolního úřadu zrušil v polovině května.

Podle zástupců dřevozpracujících firem ale došlo k vypsání tendru pozdě. Navíc upozorňují na další problémy svého oboru podnikání, které souvisejí s využíváním zelené energie.

Tendr jako tunel do lesa

Lesům v závěru roku končí smlouva s Hradeckou lesní a dřevařskou společností, která v současnosti kontroluje prodej dřeva ze státních lesů. >>Nehodláme s touto firmou prodlužovat smluvní vztahy, které pro nás nejsou výhodné,<< prohlásil Svatopluk Sýkora, generální ředitel státního podniku, jenž spravuje asi polovinu českých lesů.

Vypsání ročních tendrů označil za přínosné nejen pro státní podnik, ale i pro udržení zaměstnanosti v celém lesnickém a dřevařském odvětví.

Hnutí Duha ale nový tendr označilo za mnohamiliardový tunel. Podle ochránců přírody povede k drancování lesů. LČR tuto kritiku rozhodně odmítají. >>Na současném principu hospodaření se nemění vůbec nic,<< tvrdí mluvčí LČR Zbyněk Boublík s tím, že podnik nadále zodpovídá za stav lesů.

Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů tendr také kritizuje. Domnívá se, že znevýhodňuje menší firmy a ohrozí zaměstnanost v regionech. Malé společnosti prý diskriminuje snížení počtu územních celků o polovinu na 108. Jejich průměrná velikost tak bude dvojnásobná, což je pro malé podniky příliš velké sousto.

Asociace si proto chce stěžovat Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Boublík oponuje, že mezi novými územními jednotkami jsou i malé celky, kde mají největší šanci malí a střední podnikatelé.

Hrozil naprostý chaos

Nová, v létě vzniklá Asociace dřevozpracujících podniků (ADP) podporovala kroky ministra zemědělství, které vedly k vyhlášení výběrového řízení. Jinak totiž hrozilo, že se po 31. prosinci těžba ve státních lesích zcela zastaví, což by následně vedlo k naprostému kolapsu celého odvětví.

>>Naše asociace sice navrhovala výběrové řízení na jeden rok, je ale vypsáno pozdě. Za zrušení původního tendru nese zodpovědnost vedení LČR, jež se teď snaží označit za viníky představitele lesnických a dřevozpracujících firem,<< uvedl Ivo Klimša, ředitel celulózky Biocel Paskov, která patří k zakladatelům ADP (dalšími jsou Kronospan Jihlava, Mondi Štětí, pily Mayr-Melnhof Holz Paskov a Stora Enso).

ADP sdružuje klíčové zpracovatele dřeva s celkovým ročním obratem okolo 25 miliard korun. Tyto firmy přímo zaměstnávají okolo 2,5 tisíce pracovníků. Jak zdůraznil Klimša, správa lesů by potřebovala dlouhodobou koncepci. Místo toho se pravidla mění chaoticky podle toho, kdo je u moci, a objevuje se snaha, aby stát protekcionisticky vstupoval do tržních vztahů.

Pálit dřevo není řešením

Zmatky doprovázející výběrová řízení navíc nejsou podle Klimši jediným velkým problémem. Dodává, že hrozí i další obrovské nebezpečí. Jde o problém s biomasou, respektive dřevem, které se stává významnou energetickou surovinou.

Jedním z cílů nové asociace je proto upozorňovat, že se ve středoevropských zemích schvalují další a další projekty na energetické využití dřeva. Výsledkem může být zdražení energie a nedostatek dřeva pro tradiční zpracovatele (pily, celulózky, nábytkáře, výrobce parket, obalů, domů apod).

To potvrzuje i Tomáš Pařík, ředitel společnosti Wood & Paper, obchodní firmy se dřevem a biomasou. >>Zdroje jsou omezené,<< upozorňuje. A dodává, že po generace jsme lesní bohatství využívali udržitelným způsobem, v posledních desetiletích se těžilo méně dřeva, než kolik přirostlo.

>>Měli bychom se snažit zhodnocovat dřevo na našem území,<< podotýká Pařík s tím, že pokud nebude existovat dlouhodobá strategie, hrozí, že česká surovina skončí v kotelnách. >>Rakouský a německý model podpory takzvané zelené energie nás může ohrozit stejně jako náš vlastní,<< doplňuje.

Ivo Klimša vyzdvihuje, že český dřevozpracující průmysl je konkurenceschopný. >>Potřebujeme však dlouhodobou stabilní správu státního lesního majetku a racionální energetickou politiku,<< upozorňuje Klimša. Jinak se podle něho tuzemský dřevozpracující průmysl ocitne ve vážném ohrožení.

AUTOR: Petr Korbel

108
Na tolik lesnických celků jsou vypsána výběrová řízení Lesů ČR.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů