Čtvrtek, 28. března 2024

Česká republika je ve fotovoltaické pasti

Česká republika je ve fotovoltaické pasti

Vysoké a garantované výkupní ceny energie z obnovitelných zdrojů způsobily, že si v příštím roce sáhneme hluboko do kapsy. Minimální částka, kterou stát vydá ročně v příštích 20 letech na výkup elektřiny z fotovoltaických elektráren, činí 8,19 miliardy. Černý scénář však píše sumu ve výši 19,26 miliardy.

Na 4. diskusním setkání Institutu pro veřejnou diskusi (IVD) z cyklu Energetická bezpečnost ČR byla hlavním tématem cena alternativní energie. V roce 2007 byla stanovena vysoká výkupní cena solární energie. Záměrem tohoto kroku bylo přilákání investorů, aby Česká republika dokázala splnit požadavky Evropské unie na procentuální zastoupení obnovitelných zdrojů energie (OZE) v energetickém mixu ČR. "Následný prudký pokles cen technologie nemohl být ve výkupních cenách dostatečně reflektován, protože zákon č. 180/2005 Sb. neumožňoval snížit cenu více než o pět procent," vysvětluje finanční závazek státu Pavel Gebauer z Ministerstva průmyslu a obchodu.

Nadstandardně výhodné podmínky následně přilákaly investorů více, než se čekalo. Česká republika tak velmi rychle poskočila na 4. místo v rámci EU v počtu instalovaných výkonů fotovoltaiky na obyvatele. Podle Miroslava Zámečníka, člena Národní ekonomické rady vlády, to však zřetelně indikovaly zkušenosti ze zahraničí. "Třeba ve Velké Británii se ukázalo, že garantovaná cena na vysoké úrovni v součinnosti s dlouhodobým horizontem způsobuje až příliš rychlou reakci na nabídkové straně. Nevím, kdo si mohl myslet, že v České republice tomu bude jinak," nechápe Zámečník.

konferenceVládou v srpnu schválený návrh Národního akčního plánu stanovuje maximální roční hodnoty instalovaných výkonů pro jednotlivé druhy obnovitelných zdrojů, čímž chce přispět k jejich optimálnímu složení. V případě, že limity budou překročeny, zdroje nezískají finanční podporu státu. Výrazně tím budou omezeny právě solární elektrárny.

"Množství výkonů, které se doteď instalovalo, bylo opravdu přehnané. Česká fotovoltaická průmyslová asociace (CZEPHO) navíc již dlouho podporuje instalaci fotovoltaických panelů pouze na střechách domů, nikoli na volné orné půdě. To, co se děje teď je ovšem likvidací sektoru," nesouhlasí s Národním plánem František Smolka, předseda představenstva CZEPHO.

Z hlavních myšlenek, jež zazněly v úterý 21. 9. na diskusním setkání IVD, budou nyní učiněny závěry, a předloženy celému opinion poolu k posouzení. Konečné teze vám představíme v příštím týdnu.

Tématem dalšího setkání, které se uskuteční 26. 10. 2010, bude: ČR - plynový tygr Evropy?

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů