Pátek, 19. dubna 2024

Čistý festival: Kelímky z Rock for People poslouží jako dlažba

Čistý festival: Kelímky z Rock for People poslouží jako dlažba

V neděli byl ukončen již třetí ročník projektu Autorizované obalové společnosti EKO-KOM s názvem Čistý festival. Společnost EKO-KOM, která v České republice zajišťuje zpětný odběr a využití obalových odpadů, si dala v rámci projektu za cíl umožnit třídění odpadu na dvaceti největších českých festivalech a zajistit jeho "nový život".

397 257

Přesně tolik půllitrových kelímků se podařilo na akcích zapojených do projektu Čistý festival návštěvníkům vytřídit na stánku Zelený bod. Největší měrou se na tomto čísle podílel festival Rock for People, kde návštěvníci nasbírali 110 905 půllitrových kelímků. Díky tomuto výkonu se královehradecký open-air zapsal do české knihy rekordů. Půllitrové kelímky byly složeny do rekordního hada, který měřil celkem 1 155 metrů! Kromě plastových kelímků byli návštěvníci festivalů odměňováni různými dárky také za jiné přinesené plasty a papíry. Celkem se na zapojených festivalech podařilo vytřídit neuvěřitelných 36 tun plastu a papíru, které byly předány k dalšímu využití. Jedná se o obdobné množství plastu a papíru, které za celý rok vytřídí občané malého města - například Jáchymova nebo Klimkovic u Ostravy.


Z festivalových kelímků se vyrobila například dlažba

Rock for People má již několik let k třídění odpadu velice blízko. V letošním roce byly plastové polypropylenové kelímky na třídící lince v Hradci Králové odděleny od ostatních plastů a byly použity na výrobu zatravňovací dlažby. "Díky našemu přístupu k třídění, zapojení do projektu Čistý festival a splnění jeho podmínek se nám podařilo získat mezinárodní cenu Greener Festival Award 2010. Tím jsme se zařadili mezi 23 evropských festivalů, které dbají na třídění odpadu a jeho další využití," doplnil za pořadatele Rock for People Luboš Procházka.

Certifikát získaly všechny festivaly

Všechny festivaly zapojené do projektu Čistý festival se aktivně snažily umožnit a podporovat třídění odpadu. Ve spolupráci se společností EKO-KOM například pořadatelé zajistili tříděný sběr odpadů do modrých a žlutých pytlů na papír a plasty úklidovými četami a dokonce v mnohých případech přiměli k třídění odpadu i prodejce přímo na stáncích. Díky tomu získaly zapojené festivaly oficiální českou certifikaci ČISTÝ FESTIVAL, kterou budou v příštím roce obhajovat. Výjimkou se stal Řípfest, který dva dny před svým zahájením odmítl přislíbené zapojení mezi Čisté festivaly. Jeho místo v seriálu čistých akcí nahradila na začátku září Žatecká Dočesná, která dbá na třídění odpadu dlouhodobě.


Třídění na festivalech je běh na dlouhou trať

I přes snahu pořadatelů neumí stále část návštěvníků třídit odpad, pletou si modré a žluté pytle na papír a plasty. Někteří lidé se bohužel s odpadky ani neobtěžují dojít ke košům nebo kontejnerům. Každopádně jedna věc byla na Čistých festivalech patrná na první pohled. Z festivalů zmizelo moře odpadků pod nohama. To díky jednoduchému principu. Když je na zemi čisto, většina návštěvníků si nedovolí svoje odpady odhodit mimo koše.

"Projekt Čistý festival probíhal na většině akcí úplně poprvé. Věřím, že za dva, tři roky se podaří naučit většinu návštěvníků velkých akcí, že nemají dělat nepořádek a že i na kulturních akcích se dají odpady třídit.. Následné využití vytříděného odpadu po letošních festivalech ukázalo, že pár kroků navíc s kelímkem v ruce ke správnému kontejneru má smysl i na masových akcích," zhodnotila letošní ročník projektu Čistý festival Martina Vrbová, ředitelka Oddělení využití odpadů společnosti EKO-KOM, a.s.


Více informací o třídění odpadu a projektu Čistý festival: www.cistyfestival.cz

Kontakt: Milan Anděl, telefon: +420 721 071 236, e-mail: andel@mamiart.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů