Pátek, 19. dubna 2024

Největší solární loď na světě vyplula na cestu kolem světa

Největší solární loď na světě vyplula z Monaka na cestu kolem světa.

Největší solární loď na světě vyplula na cestu kolem světa

Katamarán Turanor PlanetSolar, poháněný výhradně energií získanou ze slunce, by měl za 140 dnů urazit asi 40.000 kilometrů, než se vrátí do Monte Carla. Hlavním vědeckým úkolem plavby je prozkoumat možnosti využití obnovitelných zdrojů energie, napsala agentura DPA.

katamaranPlavidlo je 35 metrů dlouhé a 23 metrů široké a prakticky celou jeho horní palubu pokrývají solární panely. Celkem je na lodi 38.000 fotovoltaických článků, které vyrábějí energii pro elektromotor a také nabíjejí baterie. Ty váží 13 tun, což představuje jednu sedminu z hmotnosti celé lodi. S plnými bateriemi vydrží loď tři dny v chodu i bez slunečního svitu.

Katamarán se šestičlennou posádkou vyrazil z Monte Carla směrem na jihozápad k Gibraltarskému průlivu. Pluje průměrnou rychlostí 14 kilometrů v hodině.

Loď, jejíž sestrojení stálo 12,5 milionu eur (asi 310 milionů korun), by měla po opuštění Středozemního moře zamířit na západ a překonat Atlantik. Poté využije Panamský průplav k cestě do Tichého oceánu a přes Indický oceán popluje k Suezskému průplavu, kudy se vrátí do Středozemního moře.

Posádka plánuje cestou několik zastávek ve velkých městech. Mezi nimi jsou americké Miami, mexický Cancún, San Francisco na západním pobřeží USA a dále Sydney, Singapur či Abú Zabí.

Cesta kolem světa s lodí na sluneční pohon je další ukázkou využití solární energie v dopravě. Letos v červenci dokázalo letadlo Solar Impulse poháněné výhradně sluneční energií ve Švýcarsku nepřetržitě létat více než 24 hodin.

solar

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů