Pátek, 29. března 2024

Vědci: Snímky z družic pomáhají při humanitárních katastrofách

Vědci: Snímky z družic pomáhají při humanitárních katastrofách

Při humanitárních katastrofách nebo k ochraně životního prostředí se budou čím dál víc využívat snímky z družic. Stále dokonalejší technika totiž umožňuje třeba sledovat ropu rozlitou v oceánu nebo tloušťku ledovců. Využití kosmických technologií pro sledování životního prostředí je jedním z témat mezinárodního astronautického kongresu (IAC 2010), na nějž se tento týden sjelo do Prahy na 2000 badatelů z celého světa.

"Družice fotí zemský povrch, ale ty senzory, které to fotí, to nesnímají jen ve viditelném spektru, ale i v jiných částech elektromagnetického spektra... třeba v infračerveném nebo ultrafialovém," sdělil ČTK Josef Šobra z České kosmické kanceláře s tím, že díky tomu snímky ukážou třeba rozložení oblačnosti nebo vlhkost půdy. S družicovými snímky se proto podle něj bude čím dál víc pracovat například při rozhodování o zemědělských dotacích.

Evropská kosmická agentura (ESA) už dálkový průzkum Země využívá také k zefektivnění pomoci při humanitárních katastrofách. "Když je třeba povodeň, tak ty snímky ukazují, kde je voda. Přes ten snímek se dá přeložit třeba mapová vrstva... a když si přes to přeložíte tu vrstvu, kde jsou zobrazené silnice a mosty, zjistíte, co je pod vodou, co není pod vodou, kam se ti záchranáři dostanou," popsal výhody snímkování Šobra. Tyto mapy využívá třeba i česká humanitární organizace Člověk v tísni nebo Světová zdravotnická organizace.

Do projektů ESA se zapojují i Češi, například firma Gisat takto pro zemědělské a ekologické účely zpracovala družicové snímky povodí Labe, Moravy, Odry a Plzeňského kraje. Na sérii snímků Prahy a Plzně jsou zase vidět změny v městské zástavbě a tyto údaje poslouží k územnímu plánování. Družicové snímky ale dokážou zaznamenat i změny v tloušťce ledovců, využívají se také v meteorologii nebo pro mapování gravitačního pole Země.

Využití kosmických technologií pro sledování životního prostředí je jedním z témat právě probíhajícího astronautického kongresu. Vědci z celého světa se ale v těchto dnech v pražském Kongresovém centru zabývají také průzkumem vesmíru nebo Mezinárodní kosmickou stanicí ISS. Na kongresu se představí také národní kosmické agentury - americká NASA, japonská JAXA a ruská ROSKOSMOS.

Kongres je jednou z největších kosmonautických událostí v Česku za poslední roky, Praha jej naposledy hostila v roce 1977. Součástí kongresu bude rovněž speciální sekce pro studenty a mladou generaci, představitele parlamentů, společný workshop OSN a Mezinárodní astronomické federace (IAF) a průmyslová výstava kosmonautiky.

Adéla Klimešová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů