Pátek, 29. března 2024

Na objízdných trasách D8 byly zčásti překročeny limity exhalací

Na objízdných trasách D8 byly zčásti překročeny limity exhalací

Měření emisí na objízdných trasách D8 z části prokázalo porušení limitů čistoty ovzduší. V první polovině srpna byly porušeny limity pro koncentraci prachu, zatímco oxid uhelnatý a oxidy dusíku zůstaly pod limity. Podle vedení Ústeckého kraje, který si měření objednal, výsledky ovlivnily ideální rozptylové podmínky - větrné a deštivé počasí první poloviny srpna. A i při nich bylo v obcích na objízdných trasách víc škodlivin než v průmyslovém Ústí nad Labem. Kraj se měřením snažil dokázat nutnost dostavby dálnice D8.

"Věřím, že ministerstvo dopravy (díky měření) nyní stanoví konečný termín dostavby a přesvědčíme i Evropskou komisi, že dostavba je ve veřejném zájmu," řekla dnes novinářům hejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD). "Bohužel musíme dokazovat něco, co všichni víme," dodala.

Hygienici měřili od 2. do 16. srpna ve Velemíně a Lovosicíh na Litoměřicku a prokázali překročení limitů pro aerosoly prachu. "Oxidy dusíku, oxid uhelnatý ani toxické prvky nebyly překročeny. Je to zřejmě výrazně ovlivněné příznivými podmínkami," uvedl Pavel Šubrt ze Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem. "Prakticky po celou dobu docházelo k takzvanému 'vymývání' ovzduší, přesto jsou naměřené hodnoty srovnatelné 'nevymytým' městským prostředím," dodal.

Od studie se čekaly jednoznačnější závěry, kraj ji ale za neúspěšnou nepovažuje. Vaňová prohlásila, že by měření měla pokračovat, ale už v režii ministerstev. Na přímý dotaz ale nevyloučila ani to, že by další měření opět objednal kraj. Ten za ně letos utratil zhruba 400.000 korun.

Jan Beránek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů