Pátek, 19. dubna 2024

Mnohé "vyhynulé" živočišné druhy stále žijí, zjistili biologové

Mnohé "vyhynulé" živočišné druhy stále žijí, zjistili biologové

Živočišné druhy, o nichž se předpokládalo, že už jsou stovky let vyhubené, mohou ve skutečnosti být stále naživu. Vyplývá to z nové studie australských vědců, kterou dnes cituje zpravodajský server CNN.

Biologové Queenslandské univerzity prověřili více než 180 různých vyhynulých druhů a zjistili, že třetina z nich stále žije. Studie, kterou zveřejnili v časopise Proceedings of the Royal Society B, tvrdí, že ochránci životního prostředí přehánějí počet druhů ohrožených vyhubením. Studie také kritizuje přílišné snahy objevit zcela nové druhy, které už pak nikdy nemusejí být objeveny znovu.

Diana Fisherová, jedna z autorek studie, říká, že je mnohem pravděpodobnější najít druhy, o nichž se předpokládalo, že byly vyhubeny kvůli změně životního prostředí nebo nemocem. "Ještě není pozdě najít spoustu těchto druhů někde jinde, kde se jim daří přežít," prohlásila Fisherová. "Nemusejí tam ale vydržet navždy, pokud nebudou nalezeny a chráněny," dodala.

Jedním z příkladů je okapi, druh známý jako pralesní žirafa, o němž se více než 50 let předpokládalo, že byl ve volné přírodě vyhuben, ale pak ho vědci našli v konžském národním parku Virunga. Dalším druhem, o němž se dokonce předpokládalo, že vyhynul spolu s dinosaury před více než 65 miliony let, je ryba latimérie podivná - objevena byla v roce 1938.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů