Pátek, 29. března 2024

ČEZ na Českobudějovicku spouští solární elektrárnu o výkonu 30 MW

ČEZ na Českobudějovicku spouští solární elektrárnu o výkonu 30 MW

Energetická společnost ČEZ postavila u Ševětína na Českobudějovicku solární elektrárnu s výkonem téměř 30 megawattů, která patří k největším v zemi. V září se začalo s připojováním její první části s výkonem 15 megawattů k rozvodné síti, kompletně připojena by měla být během října. Zbylá část bude připojena v následujících měsících, řekl ČTK mluvčí ČEZ pro obnovitelné zdroje Martin Schreier.

Solární panely stojí na dvou zhruba stejně velkých pozemcích s celkovou plochou kolem 60 hektarů. Jeden je u obce Ševětín, druhý u sousedních Drahotěšic. S výstavbou své největší elektrárny začal ČEZ letos v únoru. Na jihu Čech má pak několik menších elektráren, jejich výkon se pohybuje v jednotkách megawattů, podotkl Schreier.

ČEZ hodlá do konce roku zahájit provoz ve fotovoltaických elektrárnách o instalovaném výkonu zhruba 107 megawattů, a bude tak mít nárok na současné výhodné výkupní ceny, které příští rok prodraží elektřinu odběratelům. Celkový instalovaný výkon slunečních elektráren firmy se zvedne na 126 MW. ČEZ odhaduje, že kvůli podpoře solární energie může cena elektřiny pro domácnosti příští rok vzrůst až o 18 procent. Energetický regulační úřad (ERÚ) čeká kvůli fotovoltaice zdražení proudu pro domácnosti až o 12,7 procenta, pro podniky až o 18,4 procenta.

Větší elektrárna než u Ševětína je u Vepřeku na Mělnicku, která má výkon 35 MW. Byla spuštěna letos v září a rozkládá se na ploše více než 82 hektarů. Plánuje se také výstavba solární elektrárny v bývalém vojenském prostoru v Milovicích, a to na rozloze 150 hektarů. Vítěz tendru ale zatím nepodepsal smlouvu se Středočeským krajem.

V milovickém projektu s plánovaným výkonem až 50 MW byl ČEZ jedním z partnerů, firma ale z něj nedávno vystoupila. Zastavila také přípravy projektu elektrárny Chvaletice, která měla mít výkon asi 20 MW.
Dotované výkupní ceny elektřiny z fotovoltaických elektráren se ERÚ chystá od příštího roku snížit zhruba o polovinu. Investoři proto usilují o připojení svých zdrojů do konce letoška.

Kvůli dopadům rozvoje solárních elektráren do cen elektřiny hledá stát způsoby, jak tento boom omezit. Vláda už schválila ukončení podpory slunečních zdrojů postavených na volných plochách, fotovoltaické elektrárny také zřejmě přijdou o osvobození od daně z příjmů a sníží se odpisová výhodnost jejich technologické části.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů