Sobota, 20. dubna 2024

Kvalitu ekoporadenství v budoucnu označí certifikáty

Šestice vytipovaných ekologických poraden prochází v těchto dnech testovacím procesem certifikace, který má nastavit pravidla pro udělování osvědčení o kvalitě ekoporadenství.

Kvalitu ekoporadenství v budoucnu označí certifikáty

Lidé, kteří se na ekoporadny obracejí stále častěji, tak budou mít v budoucnu k dispozici potvrzení, že se jim dostane odborné pomoci. Projekt realizuje Síť ekologických poraden STEP ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí a účastní se ji ekoporadny vybrané tak, aby reprezentovaly charakteristický vzorek. Jsou jimi Arnika (Praha), Rosa (České Budějovice), EkoCentrum Brno, Hnutí DUHA Olomouc, ZO ČSOP Vlašim a ZO ČSOP Ekocentrum Čtyřlístek (Zlín).

"Certifikace umožní označit ty ekoporadny, které splňují požadavky na kvalitu poradenských služeb vůči uživatelům. Cílem je přinést ekoporadnám především motivační prvek, nikoli restriktivní nástroj. Proto se počítá také s fungováním metodického centra, které bude pomáhat těm ekoporadnám, jež o získání certifikátu projeví zájem," upřesnila Ing. Kamila Kameníková ze Sítě ekologických poraden (STEP). Ekoporadny, které fungují jako nezávislé, nevládní organizace, budou hodnoceny podle stanovených kritérií, jež vzešly z diskuze mezi odborníky na ekoporadenství.

Jednotlivé organizace právě v těchto dnech navštěvují komisaři z řad odborníků na ekoporadenství. Jedná se o zástupce ekoporaden s dlouholetou praxí a sítí ekoporaden či odborníky, kteří v ekoporadenství působí jako poradci. Všechna místní šetření mají možnost navštívit i zástupci z Ministerstva životního prostředí. V následujících týdnech bude testovací část procesu certifikace vyhodnocena a Ministerstvo životního prostředí obdrží od Sítě ekologických poraden závěrečnou zprávu, určenou pro využití při zavádění skutečné certifikace.

"Projekt Certifikace poraden by měl umožnit rozlišení kvalitní ekoporadenské služby, poskytované lidem dlouhodobě zdarma. Přestože anebo právě proto, že bude celý proces testován na samotných ekoporadnách, sdružených v převážně v prestižní síti STEP, jejíž členové dlouhodobě dokládají vysoké standardy ekoporadenství, může být také klíčem k patřičnému financování této služby občanům," věří Ing. Jakub Esterka, vedoucí ekoporadny sdružení Arnika, které se projektu také účastní.

Iniciátorem testovací certifikace je Síť ekologických poraden, jež na něm úzce spolupracuje s Ministerstvem životního prostředí, do jehož gesce ekoporadenství spadá. Poradny pro pilotní testování byly vybírány na základě rozmístění v České republice, velikosti, složitosti struktury, například počtu poboček, dle zaměření a příslušnosti k síti ekoporaden.

Modelový proces má pomoci vytipovat kritická místa i bariéry, které by mohly certifikaci ohrozit. Je pravděpodobné, že po úvodním testování bude upraven i samotný proces certifikace. Zatím totiž univerzální nastavení tohoto procesu budí obavy poradenských organizací. Obávají se například přílišné rigidnosti požadavků či finanční náročnosti. "Certifikace může bezesporu výrazně pomoci k zajištění požadované kvality poradenských služeb. Pro její fungování je potřeba formulovat konkrétní a relevantní požadavky na kvalitu a nalézt procesy, které prověří naplnění těchto požadavků," dodala Kamila Kameníková ze STEPi.

Síť ekologických poraden (STEP) je nejstarší institucí zastřešující ekologické poradny u nás. Jejími členy je 23 organizací, které v rámci své činnosti zodpoví ročně stovky až tisíce dotazů z nejrůznějších oborů.

Sdružení Arnika je členem Sítě ekologických poraden STEP a podílí se na projektu "Poradenství - metody, příklady, certifikace".

Projekt Poradenství - metody, příklady, certifikace umožní ekoporadnám nejen výměnu zkušeností, ale i větší efektivitu a úspěšnost řešených kauz. Jako jeho součást byla vydána v červenci také publikace Příklady environmentálního poradenství a 4 kraje postupně navštíví výstava Ekoporadenství v praktických příkladech. Projekt je realizován za finanční podpory Státního fondu životního prostředí a Ministerstva životního prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů