Čtvrtek, 28. března 2024

Priorita: Nic menšího než transformace fondu

Aktuální číslo Priority přináší rozhovor s novým ředitelem Státního fondu životního prostředí ČR Liborem Michálkem. Hlavní pozornost v něm je věnována transformaci Státního fondu životního prostředí ČR v takzvanou "zelenou banku".

Priorita: Nic menšího než transformace fondu

Hlavním cílem nového ředitele je, aby fond nabízel mnohem více druhů podpory než dosud. "Když se bavíme o rozmanitější struktuře produktů, tak to není o tom, že teď se nějaké produkty zruší nebo odsunou na vedlejší kolej. Naopak cílem je produkty rozšiřovat, doplňovat případně modifikovat tak, aby bylo dosaženo co nejlepšího efektu. Operační program Životní prostředí zůstane i nadále výsadním typem podpory administrovaným státním fondem. A třeba program Zelená úsporám je vzhledem k omezeným zdrojům a velké míře poptávky právě tím typem programu, kde je na místě uvažovat o jeho modifikaci," říká v rozhovoru Libor Michálek.

Jiným tématem aktuálního čísla Priority je popis přípravy PPP projektu na správu a provoz vodohospodářské infrastruktury na Turnovsku a Semilsku. Dne 31. srpna 2010 podepsalo Vodohospodářské sdružení Turnov koncesní smlouvu na provozování vodohospodářského majetku se společností Severočeské vodovody a kanalizace, která je součástí skupiny Veolia Voda Česká Republika. Důvodem uzavření koncesní smlouvy byla podpora z Operačního programu Životní prostředí, které Vodohospodářské sdružení Turnov čerpá v rámci projektu Čistá Jizera.

Stěžejním materiálem je i recept na čerpání podpory v oblasti odstraňovaní starých ekologických zátěží. Přinášíme i informace o novele zákona o ovzduší, o níž by měla v nejbližší době jednat Poslanecká sněmovna ČR.

Priorita 07-2010
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů