Čtvrtek, 25. dubna 2024

Převrat v odlučování uhlíku z kouřových zplodin z uhelných elektráren

Převrat v odlučování uhlíku z kouřových zplodin z uhelných elektráren
  • Nová technologie spoří 20% energie a podstatně snižuje spotřebu rozpouštědel
  • Klíčové řešení výroby elektrické energie z uhlí, které nenarušuje klima


Společnosti RWE, Linde a BASF již od roku 2009 testují novou technologii odlučování oxidu uhličitého (CO2) z kouřových zplodin v pilotním projektu v elektrárně společnosti RWE v Niederaussemu poblíž Kolína nad Rýnem. V současné době jsou již k dispozici výsledky praktických zkoušek: v porovnání s běžně využívanými postupy dokáže nová technologie zachycující CO2 pomocí nových chemických rozpouštědel snížit spotřebu energie potřebné k odlučování přibližně o 20 procent. Nová rozpouštědla rovněž jednoznačně vykazují lepší stabilitu ve srovnání s kyslíkem, což vede k jejich podstatně nižší spotřebě.

"Těmito převratnými výsledky, jichž jsme dosáhli ve spolupráci s firmami BASF a Linde, jsme doslova nadšeni. Díky zvýšení účinnosti a odpovídajícímu snížení nákladů jsme vytvořili podstatní faktor pro úspěch technologie odlučování uhlíku. Dle našeho názoru má tato technologie klíčovou důležitost pro výrobu elektrické energie z uhlí, která nebude narušovat klima," zdůraznil Dr. Johannes Heithoff, viceprezident RWE Power pro výzkum a vývoj. "Výsledky praktických zkoušek naplnily veškerá naše očekávání vycházející z laboratorních zkoušek nového rozpouštědla. Jedná se o první krok na cestě k přípravě rozsáhlejších řešení a procesů pro velké elektrárny," řekl Dr. Andreas Northemann, obchodní ředitel, Global Gas Treatment, divize BASF Intermediates. "I my jsme vysoce spokojeni s výsledky praktických zkoušek," říká Dr. Aldo Belloni, člen výkonného výboru společnosti Linde AG. "Další vývoj technologie odlučování CO2 při zpracování plynných zplodin je jedním z našich cílů zaměřených na výrobu čisté energie."

Všichni tři partneři pilotní projekt zprovoznili v srpnu 2009, je součástí Coal Innovation Center (střediska pro inovace ve zpracování uhlí) RWE Power. Společnost BASF v rámci této spolupráce oznámené v roce 2007 testuje nově vyvinutý proces pro odlučování uhlíku s využitím rozpouštědel s lepšími vlastnostmi. Společnost Linde pak zajišťovala technickou přípravu a výstavbu pilotního závodu.

Partneři nyní pracují na řešeních pro praktické ukázky a pro velké elektrárny. Předpokládá se, že první ukázkové elektrárny budou uvedeny do provozu v roce 2015, komerční využití technologie odlučování CO2 v uhelných elektrárnách se předpokládá v roce 2020. Technologie by měla umožnit odloučit více než 90 procent oxidu uhličitého z odpadních zplodin elektráren, a jeho následné uložení pod zemským povrchem nebo chemickou přeměnu, například v hnojiva.

Společnost RWE Power vynaloží na výše uvedený výzkumný projekt finanční prostředky v přibližné výši devíti milionů euro. Německé spolkové ministerstvo ekonomiky a technologie přispělo na náklady pilotního projektu částkou čtyři miliony euro.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů