Čtvrtek, 28. března 2024

Ve sporu o čistý vzduch bude Ostravu zastupovat advokát Sokol

Ve sporu o čistý vzduch bude Ostravu zastupovat advokát Sokol

Stát se zatím nevyjádřil k žalobě, kterou Ostrava na jaře podala na vládu, ministerstvo životního prostředí a ministerstvo dopravy kvůli znečištěnému ovzduší. Advokát najatý městem Tomáš Sokol míní, že letos se věc k soudu zřejmě nedostane. Ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS), jehož právní kancelář Pyšný, Weber & Partneři před volbami žalobu chystala, podle svých slov obsah nové žaloby nezná. Sokol na tiskové konferenci města Ostravy řekl, že žalobu převzal tak, jak byla podána. Vidí ji jako zajímavou z hlediska konstrukce, kdy město žaluje stát za nedodržování evropské legislativy.

"Advokátní kancelář Pyšný, Weber & Partneři byla dlouhodobým partnerem Ostravy. Rozumím tomu, že věc mohla být vnímána jako střet zájmů. To, že došlo ke změně advokátní kanceláře, vnímám jako fakt," řekl dnes Drobil ČTK. Jako ministr se podle svých slov regionu věnuje, například v pondělí navštívil Karvinsko.
Zástupci města na tiskové konferenci svolané do Prahy zopakovali, že stát nedokázal přinést taková opatření, která by snížení množství polétavého prachu přinesla. Primátor Ostravy Petr Kajnar sice přivítal, že ministerstvo životního prostředí vyčlenilo pro velké ostravské investory čtyři miliardy z evropských fondů, zlepšení ale vidí v řadě souběžných opatření. Ostravě v tomto směru například vadí, že stát zpoplatnil používání dálnice vedoucí městem. Podle analýzy Ostravy tak vehnal do okolních ulic denně 2500 aut.

V novele zákona o ovzduší, kterou MŽP připravilo a kterou bude sněmovna projednávat na podzim, se podle Drobila počítá se zrušením povinnosti placení mýtného v době smogových situací. "Vlamujeme se do otevřených dveří," konstatoval s tím, že se činí i na poli mezinárodním. Plánuje cestu do Varšavy, přičemž za deseti procenty znečištění v Moravskoslezském kraji stojí podle představitelů Ostravy Polsko.

Drobil zvažuje také možnosti kontroly lokálních topenišť, z nichž pochází 30 procent prachu znečišťujícího ovzduší v Moravskoslezském kraji. Potvrdil nicméně, že nesouhlasí s kontrolami kotlů, protože podle něj jde o vlámání se do soukromí občanů.

Kvůli pravidelnému překračování limitů prašnosti minulý týden pohrozila žalobou Evropská komise. Česko má nyní dva měsíce na to, aby na výhrady Bruselu odpovědělo, a pokud tak neučiní nebo odpověď nebude dostatečná, spor skončí před Soudním dvorem EU v Lucemburku. V případě kvality ovzduší Česko porušuje směrnici, která určuje maximální koncentrace jemného polétavého prachu ve vzduchu. Ty jsou pevně stanoveny pro případ denních i ročních koncentrací a jednotlivé země je smějí překročit jen 35krát do roka. V některých regionech ČR, především na Ostravsku, jsou ale koncentrace prachu mnohem vyšší a porušovány jsou častěji, než unie dovoluje.

Česko by od žaloby kromě dostatečného vysvětlení vlastních kroků mohla ochránit ještě výjimka EU. O ni mohou země žádat až do června 2011, přičemž ČR o ni s dalšími šesti zeměmi již požádala. Pokud by výjimku některé státy nakonec dostaly, směrnici by nemusely ještě nějaký čas plnit, ale během této doby by musely situaci v postižených regionech postupně zlepšovat. Výjimku však nebude snadné získat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů