Čtvrtek, 28. března 2024

Na střechu Bílého domu budou na jaře 2011 umístěny solární panely

Na střechu Bílého domu budou na jaře 2011 umístěny solární panely

Americký prezident Barack Obama nechá nainstalovat na střechu Bílého domu opět solární panely. Od jara 2011 by měly dodávat prezidentovu sídlu energii a ohřívat vodu. Oznámil to dnes americký ministr energetiky Steven Chu.

"Bílý dům je na celém světě symbolem svobody a demokracie. Měl by být také symbolem amerického závazku k čisté energetické budoucnosti," uvedl Chu na energetické konferenci na Univerzitě George Washingtona.

Zatím není jasné, kolik budou solární panely stát, ani jaké množství energie z fosilních zdrojů nahradí, napsala agentura AP.

Prvním americkým prezidentem, který nechal na střechu Bílého domu umístit solární panely, byl v roce 1979 James Carter. Chtěl tak upozornit na výhody alternativních zdrojů energie. Panely, které sloužily k ohřevu vody, nechal v roce 1986 během "střešních oprav" odstranit Carterův nástupce v úřadu Ronald Reagan.

Vedle Cartera využíval solární energii v Bílém domě i George Bush. Tomu sloužila k ohřevu části budovy i vody v bazénu.

Současnému prezidentovi USA přivezla v září skupina studentů ze státu Maine, vedená ekologickým aktivistou Billem McKibbenem, jeden z originálních solárních panelů prezidenta Cartera. Chtěli tímto způsobem Obamu vyzvat, aby jej na Bílý dům nechal znovu nainstalovat. Původní panel se však prý na střeše neobjeví.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů