Středa, 24. dubna 2024

První sériový elektromobil v ČR

Od září je v pražských ulicích možné spatřit elektromobil, který pochází ze sériové výroby.

První sériový elektromobil v ČR

Městský elektromobil italské značky Tazzari je prvním vozidlem svého druhu na elektřinu v České republice. Je určený pro městský provoz. Za dovozem vozidla stojí společnost TILI Czech Republic, která nabízí městům řešení zlepšování kvality života na poli dopravy a spotřeby energií.

Automobil Tazzari ZERO na jedno nabití ujede 150 km a dokáže vyvinout maximální rychlost 100 km/h. Plně nabít se dá prostřednictvím standardní zásuvky během cca 8 hodin. "Takto si jej může nabít prakticky každý přes noc v garáži doma nebo v práci," říká Tomáš Studeník, ředitel společnosti TILI Czech Republic.

"V rámci EU je Praha hodnocena jako metropole s nejvíce znečištěným ovzduším a nejvyšší hladinou dopravního hluku. Dle žebříčků společnosti Mercer, časopisu Economist či Monocle, je kvalita života Pražanů na jednom z posledních míst v Evropě. Čistá, nízkoemisní a tichá doprava je základním předpokladem dobrého života ve městě, " upozorňuje Studeník.

V západní Evropě, Spojených státech a na Dálném východě se elektromobily postupně stávají běžnou součástí městského provozu. Paříž letos investuje 50 milionů euro do vybudování tisícovky stanovišť, kde si budou moci Pařížané pronajmout elektromobil. Starosta Londýna Boris Johnson chce do roku 2015 naplnit ulice britské metropole 100 000 elektromobily a vybudovat síť 25 000 dobíjecích stanic.

Elektromobily mají v ostatních evropských zemích zvýhodněný vjezd do center v rámci mýtného, parkovací místa či dobíjení baterií zdarma a další finanční i nefinanční výhody. "Chceme zahájit co nejširší diskusi o této problematice také v České republice, která za zbytkem Evropy stále významně pokulhává," dodává Studeník.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů