Pátek, 29. března 2024

Vraťme sluneční panely zpět na střechy

Česko by do zhruba deseti let mohlo získávat osm procent elektrické energie ze slunce, a to způsobem, který nikterak nebude zatěžovat síť.

Vraťme sluneční panely zpět na střechy

V důsledku by mohla výrazně klesnout cena elektřiny, a to ze současných 4,50 koruny za kilowatt na 3,40 koruny. To je reálný vývoj a nikoli utopie.

Musíme ale pro rozvoj fotovoltaiky vytvořit vhodné podmínky - zabránit vzniku megalomanských projektů a vrátit sluneční panely zpět na střechy budov.

Asociaci velmi mrzí nynější nekontrolovaný boom obřích projektů. Regulátor a ani vláda nedokázali udržet rozvoj fotovoltaiky na uzdě.

Přístup vlády se navíc vyznačuje extrémními výkyvy >>ode zdi ke zdi<<. Nejdříve byly nastaveny vysoké výkupní ceny, které nedokázal Energetický regulační úřad včas snížit. A nyní se úřady snaží situaci řešit dalším extrémem: omezit fotovoltaiku způsobem, který její rozvoj téměř zahubí.

Pokud se rozvoj odvětví zabrzdí, v dlouhodobém výhledu to poškodí celou tuzemskou ekonomiku. Přibližně do deseti let se fotovoltaika stane naprosto soběstačnou, což znamená, že ji nebude třeba podporovat. Jde navíc o jediný obnovitelný zdroj energie, který je schopný v budoucnosti pokrýt značnou část energetické spotřeby České republiky.

Ten, kdo se nyní směje nejvíce, je ČEZ. Skoupil více než 50 procent velkých fotovoltaických projektů, kterých se nechce vzdát, a bude z nich 20 let profitovat.

Zároveň pomocí strašáku v podobě zdražování elektřiny fotovoltaiku v očích veřejnosti poškodil. Zbavuje se tak do budoucna nepříjemné konkurence, kterou bude energie vyrobená ze slunce představovat.

Jako asociace podporujeme záměr vlády zastavit výstavbu pozemních megalomanských elektráren. Ale potřebná regulace nesmí zlikvidovat malé projekty.

Udržitelný vývoj sektoru může být pouze ve střešních instalacích na rodinných domcích, zemědělských a průmyslových stavbách.

Jenže současná hysterie kolem fotovoltaiky a možné zavedení limitů pro instalovaný výkon či snížení výkupních cen bez ohledu na typ elektrárny poškodí především obyčejné domácnosti - >>domkaře<<.

Tito malí investoři do fotovoltaiky si umísťují solární panel na střechu za účelem snížení svého účtu za elektřinu, nikoli kvůli lukrativním ziskům.

Návrh ročního limitu pro připojení slunečních elektráren ve výši 4,5 megawattu totiž umožní připojit zhruba jen 1200 domácností. Tito malí investoři nyní nebudou mít šanci se na rozvoji fotovoltaiky podílet. Instalované megalomanské projekty však budou profitovat i nadále.

To by byl výsměch všem, kdo podporují fotovoltaiku jako ekologický a levný zdroj elektrické energie a nesnaží se jen rychle zbohatnout.

AUTOR: František Smolka
člen vedení České fotovoltaické průmyslové asociace

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů